Muzeul National de Arta al Romaniei, Asociatia Prietenii Muzeului National de Arta al Romaniei si Institutul Francez din Bucuresti va invita joi, 4 noiembrie, ora 18.30 la o noua conferinta in limba franceza sustinuta de Stéphane-Jacques Addade, membru al Camerei Europene a Expertilor de Arta, care are loc la Muzeul Zambaccian (strada Muzeul Zambaccian nr. 21A).

Conferinta Maurice Boutet de Monvel ou les révélations d’un paysage d’algérie este ultima din ciclul de conferinte sustinute de Stéphane-Jacques Addade in cadrul Serilor Prietenilor la Muzeul Zambaccian, inaugurate in luna octombrie 2009 de catre Muzeul National de Arta al Romaniei si Asociatia Prietenii MNAR.

Anii 1870 au fost, in Franta, o perioada bogata in cautari picturale, intemeiate deja, gratie lectiei Realismului, doar pe observatia directa. In aceasta perioada se manifesta exploziv pictura in aer liber, care scoate pictorul din atelier in cautarea motivului, luminii si culorilor. Tot in acesti ani este popularizata fotografia, care devine, treptat, un instrument indispensabil in creatia artistica. Algeria, care, incepand cu opera lui Eugene Delacroix, concentrase atractia irezistibila a artistilor pentru Orient, apare ca unul dintre locurile privilegiate ale acestei cautari.

Examinand un peisaj singular, pictat in 1876 de Maurice Boutet de Monvel (1859-1913) pe inaltimile de la Kabylie, Stéphane-Jacques Addade ne va evoca toate aceste cautari care, pe de alta parte, il poarta si inspre arta panteista a lui Caspar David Friedrich.

Intrarea este libera insa, datorita numarului limitat de locuri, participarea publicului se va face pe baza de inscriere la numarul de telefon 021.313.30.30/int.923, sau prin e-mail la
[email protected].

Cu cele mai bune ganduri,

Cosmin Ungureanu,
Education Curator
The Department for Education, Communication, Cultural Projects
The National Museum of Art of Romania, Bucharest