Înaintea publicării unei investigații privind arta lui Ion Bârlădeanu, Modernism.ro lansează un set de întrebări atât pentru dezbatere, dar și pentru depistarea posibilelor surse de informare asupra acestui subiect. Modernism.ro încearcă să răspundă, pe rând, la una dintre cele 15 întrebări, nu neapărat în ordinea lor actuală, și este foarte posibil ca lista acestora să fie pe parcurs lărgită. Modernism.ro ia în considerare aportul rețelelor profesionale internaționale la care este afiliat.

 1. Cum este legal posibil ca Ion Bârlădeanu să fi cedat drepturile artei sale care deja se comercializează la nivel internațional şi el să nu aibă un venit din asta? (În reportajul de pe Acasă TV, Ion Bârlădeanu spune că vinde din nou fier vechi pentru a supraviețui)
 2. Cât a câștigat şi cât a pierdut Ion Bârlădeanu în urma succesului operei sale? (Bârlădeanu susține la B1 TV, în emisiunea “Nașul”, că s-au vândut bine colajele la Paris, dar că el nu a luat niciun ban.)
 3. Cum este reprezentată arta lui Ion Bârlădeanu în România? Dar internațional?
  Expoziții până acum în ţară: expoziția personală “Real Politik” din 2008, de la Galeria H’Art, participarea în expoziția colectivă “de Porcdin decembrie 2009 de la TNB. În afara acestora, Ion Bârlădeanu nu a mai expus în România şi este prezent în atenţia publicului numai prin intermediul filmului documentar “Lumea văzută de Ion B.”
 4. Sunt colecționarii artei lui Ion Bârlădeanu dispuşi să vorbească despre prețurile și modurile de achiziție ale lucrărilor?
 5. Există contracte și acorduri semnate și de Ion Bârlădeanu cu galerii terțe care l-au expus si probabil vândut?
 6. De unde pot fi cumpărate lucrările lui Ion Bârlădeanu?
 7. Care este cota de artist a lui Ion Bârlădeanu?
 8. Care este numărul real al colajelor şi al celorlalte opere (grafică, desen, sculptură, caricatură etc.) realizate de Ion Bârlădeanu? Unde se află ele?
 9. Cât a investit Galeria H’Art în creșterea vizibilității și cotei de artist ale lui Ion Bârlădeanu? În ce au constat investițiile?
 10. Ion Bârlădeanu mai realizează noi colaje / lucrări în prezent?
 11. A ajutat filmul documentar “Lumea văzută de Ion B.” succesul artistic al lui Ion Bârlădeanu, sau este justă opinia galeristului H’Art că acesta i-a dăunat?
 12. De ce galeristul H’Art, promoveaza atacuri la adresa regizorului şi a filmului “Lumea văzută de Ion B.”?
 13. De ce Ion Bârlădeanu consideră că regizorul filmului documentar “Lumea văzută de Ion B.” îi este dator în urma successului filmului ajuns la premiile Emmy și îl injură public prin intermediul media, iar faptul că nu câștigă din vânzarea propriei opere nu pare sa îl deranjeze?
 14. Antena 3 şi B1 TV susţin în materiale video că Ion Bârlădeanu trăiește din nou într-o ghenă. De ce nici Ion Bârlădeanu şi nici galeristul H’Art nu rectifică faptul că materialele au fost filmate de fapt în garsoniera pusă la dispoziția lui Ion Bârlădeanu de către galeristul H’Art?
 15. Este atragerea într-un scandal a poveștii cinematografice multiplu premiate o strategie de marketing folositoare promovării artei lui Ion Bârlădeanu?

*În aparițiile media recente, Bârlădeanu numește reușitele artei sale “succese cât un foc de paie”

Nota bene: Întrebările au ca subiect principal arta lui Ion Bârlădeanu și nu persoanele sau părțile implicate în promovarea, expunerea și comercializarea ei. Prin urmare, orice referire de context  la filmul documentar “Lumea văzută de Ion B.” și la Galeria H’Art nu au intenția de a le aduce prejudicii de imagine sau de altă natură.

Foto: Vlad Petri