Să fii artist în România nu este lucru uşor. Pârghiile de susţinere a artei contemporane sunt foarte slabe, iar iubitorii de artă sunt în mare parte atraşi de artiştii clasici, străini. Mai mult, nici contextul economic actual nu te încurajează să-ţi exprimi trăirile în mod artistic cu acelaşi entuziasm. Este clar că pentru a trăi din artă trebuie să ştii să o vinzi: strategii şi tactici de marketing eficiente, soluţii, relaţionare, metode inovative de abordare a pieţei.
Costache Popescu Ghergani este un artist de doar 36 de ani care îşi permite luxul de a fi artist în România. Nu de a trăi în lux, ci de a trăi făcând ceea ce îi place. Pictorul, sculptorul şi gravorul Costache Popescu Ghergani a înţeles că cea mai bună variantă pentru a-şi vinde lucrările este prin forţele proprii. „Prefer să îmi vând lucrările în mod direct. Este uimitor cât de bine funcţioneză recomandările sau pur şi simplu faptul că sunt prezent în casa cuiva cu o lucrare şi aceasta este văzută şi de alţii. Este, cred, un mod mai intim şi mai credibil de promovare – să laşi lucrările să vorbească de la sine. Vânzarea directă îţi permite şi un control mai bun şi cunoaşterea clienţilor – un aspect foarte important în acest domeniu – ceea ce nu se întâmplă în cazul vânzărilor prin galerii, de exemplu”, spune artistul Costache Popescu Ghergani. „Până în acest moment am sfidat piaţa tradiţională de artă din România – galeriile de tip consignaţie, casele de licitaţii, comercianţii de artă – pentru că aceasta nu reprezintă aşa cum ar trebui interesele artistului. Mi-am creat o nişă în piaţă, am admiratorii care mă urmăresc şi care îmi sunt fideli. Aceasta este propria mea reţea de cumpărători, formată din aşa-numiţi ambasadori de imagine care mă recomandă”, continuă artistul.
Conceptele inovative atrag cumpărătorii
Pentru a avea însă admiratori, un artist trebuie să ştie cum să îi atragă, să se diferenţieze de ceilalţi şi să vină mereu cu ceva nou. Costache Popescu Ghergani şi-a deschis anul acesta un Aprozar, la Palatul Parlamentul, apoi şi la Braşov. Conceptul este unul unic în România: o expoziţie în care operele de artă se vând la kilogram, unde vizitatorii sunt serviţi cu mere din lădiţe de lemn la intrare, unde copiii se pot juca cu maidanezii de la Vier Pfoten, antrenaţi să salveze vieţi, sau se pot juca fotbal. „Sunt conştient că arta se vinde greu, de aceea încerc mereu să găsesc soluţii, să fiu constructiv. Îmi place să fiu prezent în locuri atipice, acolo unde ştiu că se află admiratorii mei sau persoanele cu înclinaţie spre artă, adică potenţialii mei clienţi, şi să fac evenimente cu poveste, nu doar simple expoziţii în galerie. De aceea am venit şi cu Aprozarul din primăvară, de la Palatul Parlamentului, unde într-adevăr am recreat atmosfera de aprozar”, spune Costache Popescu Ghergani. „Pot spune că a fost un succes acest eveniment – numai la vernisaj au fost prezenţi aproape 400 de oameni. Bineînţeles, îl voi repeta şi readapta în fiecare an”, continuă artistul.
Costache Popescu Ghergani caută mereu soluţii care să stârnească interesul, chiar şi atunci când vine vorba de compoziţia lucrărilor. Astfel, el a dat startul unei colecţii ludice atât în picturile cât şi în sculpturile sale, îmbinând jucăriile şi jocul cu arta. În plus, a adus conceptul de bio şi organic în artă, realizând mini-sculpturi ce redau formele elementelor vii din natură.
Investiţie în imagine
Cum şi în artă, construirea şi menţinerea unei imagini de „brand” este foarte importantă, Costache Popescu Ghergani a acordat atenţie şi acestui aspect, colaborând cu o agenţie de PR – More than Pub. „Sunt foarte puţini artişti în România care colaborează cu specialişti în PR. Eu ştiu cât de bine funcţioneză în străinătate şi sunt sigur că beneficiile aduse de PR nu sunt de neglijat”, consideră artistul. „Eu vreau să am timp să creez. Artistul trebuie să fie artist. De aceea cred că este foarte important să am alături oameni care să-mi apere interesele şi să vândă. Am un agent de vânzări care se ocupă de găsirea noilor cumpărători şi a celor mai bune posibilităţi de expunere”, adaugă tânărul artist.
Toate aceste tactici îl ajută pe Costache Popescu Ghergani să trăiască din artă. Vânzările medii pe an ajung la aproximativ 9000 euro, rezultaţi din 8-10 lucrări vândute, ale căror preţuri variază în funcţie de dimensiune şi de momentul pieţei, între 500 şi 2000 euro. “Nu am fost niciodată de acord să vând sub cotaţie, numai de dragul de a vinde. Mi-am păstrat standardele pentru că îmi respect munca şi îi cunosc valoarea. Ştiu pictori care au coborât preţurile… este tactica şi alegerea lor. Pe moment cred că funcţionează, dar pe termen lung cred că afecteză imaginea artistului; e ca şi cum ai face promoţii în artă”, conchide artistul.
Felicitari!