„Izolări active“ este titlul sub care Dan Palade expune între 5.09 -12.10.2010 la  Cuhnia şi Casa Artelor de la palatul Mogoşoaia pictură, fotografie şi obiect.

Sugestiv şi exact, titlul asumat de artist decriptează nu numai opera, rod al unei izolări, ci însuşi tipul de operare, felul lucrării sale. Atunci când se defineşte activă, izolarea creatorului îşi proclamă virtuala deschidere spre celălalt iar creaţia în cauză  oferă mai mult decît o ipostază, un proces germinativ în desfăşurare.

Personalitate de amplă înzestrare, cu multiple angajamente şi disponibilităţi pentru conceptual, intervenţie în natură şi cele mai diverse tipuri de expresie vizuală experimentate în numeroase participări la tabere şi simpozioane de creaţie încă de la sfârşitul anilor 70, Dan Palade rămâne totuşi o prezenţă prea discretă pe simeze. Firea sa interiorizată, rara modestie, parcursul obstacolat şi agenda mereu încărcată, dar mai ales seriozitatea fundamentală a demersului său plastic care investighează cu fiecare temă alte teritorii ale vizualităţii, au impus de la sine o anume distanţă între manifestările sale expoziţionale, conturând de fiecare dată o etapă, un drum deschis sau un ciclu împlinit.

Reperele picturii lui Dan Palade se regăsesc în sintezele plastice ale anilor ’70 – ’80 propuse la noi de Palul Neagu, Horia Bernea, Mihai Horea dar şi de Marin Gherasim, fără ca artistul să se identifice cu unul dintre ei. Sunt căutări paralele, întreprinse într-un teritoriu comun, cu un asumat recul temporal. Demersul artistului include în acelaşi timp serioase explorări în zona vizualităţii pure urmând lecţia lui Paul Klee. Această „revizitare“ cu metodă şi aplicaţie, din perspectiva şi cu experienţa unei personalităţi artistice mature, deplin stăpînind retorica figurativului, conferă picturii sale abstracte o reală  profunzime spirituală, deplin susţinută de mijloacele plastice.

Vernisajul va avea loc la Galeria Cuhnia, duminică 5 septembrie, orele 18,30, după încheierea concertului Chopin-Schumann de la orele 17,00.

Parteneri media: calendarevenimente.ro, Senso Tv, ArtAct Magazin, modernism.ro, diseara.ro

Curator Doina Mândru

CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCURESTI

“Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”

Strada Valea Parcului nr. 1, Mogoşoaia, Ilfov

Tel. 021-350 66 19; fax 021-350 66 18