Dacă ți-ai imaginat vreodată că trăiești în viitor vei avea o surpriză, pentru că Natura este cel tare laborator SF. Expoziţia “MatériO/Inspired by nature” prezintă  arta cu rol provocator pentru știință. Surprizele designerilor care proiectează acum viitorul sunt tehnologiile sofisticate adaptate, camuflate și integrate firesc Naturii.  Formele de creativitate ale designerilor contemporani stau în Biomimetism, Imitație și Agro materiale.

“MatériO/Inspired by nature” este alcătuită pe sistemul unei mese de experimente în care soluțiile viitorului sunt încapsulate în recipiente de sticlă, iar descrierile lor sunt afișate pe mici ecrane-etichete LCD.

Printre efectele naturale pe care le (re)descoperim în aceste recipiente se numără: efectul lotus, descoperire a anilor 70, inspirat din proprietatea suprehidrofobică a frunzelor de lotus şi folosit astăzi pentru betoane hidrofugante şi pentru căz; efectul piele de rechin, vedeta competiţiilor olimpice de înot din 2004; efectul velcro, descoperit în 1948, inventat plecând de la ciulini agăţaţi în blana câinilor. Reproduşi după 8 ani de cercetare, cârligii minusculi ai plantei sunt acum peste tot în mediul nostru cotidian.

Iar dacă te întrebi care e legătura acestor câteva exemple cu formele creației contemporane poți găsi un raspuns practic în toate exemplele din expoziție și nu numai. Asta pentru că în secolul XXI frumusețea se găsește în continuare în geometrie și știință.

Iată lecţiile pe care ni le dă natura, așa cum le trasează Janine Benyus, biologist, autoarea cărţii Biomimicry: Innovation Inspired by Nature:
• Foloseşte o singură formă de energie principală : energia solară.
• Nu consumă decât cantitatea de energie de care are nevoie.
• Adaptează forma funcţiei.
• Reciclează tot.
• Pariază pe diversitate.
• Lucrează cu expertize locale.
• Limitează excesele din interior.
• Foloseşte constrângerile ca pe o sursă de creativitate.

Expoziţia MatériO/Inspired by nature aduce laolaltă astfel de obiecte de designer (Mathieu Lehanneur, Gilles Belley), dar şi creaţii textile (GuetaTzuri), proiecte arhitecturale (agenţia Kokkugia), fotografii (Pascal Goetgheluck), cu un total de mai mult de 50 de materiale folosite. Dincolo de expoziția “Inspired by nature”, MatériO este un centru de informare independent referitor la materiale și produse inovative. Creat în 2001, MatériO (http://www.materio.com/) oferă membrilor o mare selecţie de materiale specifice reproductibile și obţinute, elemente cheie în procesul de creaţie.

Muzeul de arta contemporana București

str. Izvor 2-4

23 Iunie – 18 Iulie

Credite foto: © Martin Argyroglo pour le Lieu du Design et matériO, exposition “Inspired by Nature”, printemps 2010