Espacio Niram primeste recunoasterea
lumii culturale portugheze

Miercuri, 30 iunie, in cadrul Galei Anuale organizata de Miscarea de Arta Contemporana din Portugalia, a avut loc, la Lisabona, decernarea Premiilor MAC 2010, aflate la cea de a XVI-a Editie.

Miscarea de Arta Contemporana a acordat Premiul pentru Cultura Spatiului Niram din Madrid, infiintat de artistul plastic roman Romeo Niram. Directorul MAC, criticul de arta Álvaro Lobato de Faria, a declarat: “Espacio Niram este un fenomen unic in Peninsula Iberica, nu numai in Spania. Acordam acest trofeu unui Spatiu inedit, cu adevarat multicultural, pentru eforturile uriase depuse pentru promovarea valorilor artistice din Europa. Este o mare onoare si o mare bucurie sa regasim printre artistii si evenimentele desfasurate in Espacio Niram, in inima Madridului, arta portugheza. Fie prin expozitii, cafenele literare, dezbateri, cultura portugheza a fost mereu prezenta la Madrid si acest lucru trebuie incurajat. Sper ca in viitorul apropiat cele doua tari sa devina mai aproape cultural si artistic si recunoastem astazi contributia adusa de Espacio Niram pentru promovarea artei portugheze in Spania.” Aflat la Lisabona, Romeo Niram a declarat: “Portugalia este tara unde am inceput sa ma prezint publicului si unde am locuit mai multi ani. Faptul ca astazi la, Madrid, continuam sa prezentam arta portugheza este o urmare fireasca a afinitatii care s-a nascut in urma cu multi ani si care nu poate fi uitata. Portugalia a dat scriitori si artisti de nivel mondial si este o onoare pentru noi sa ii putem prezenta publicului din Espacio Niram”.

Printre revistele si televiziunile portugheze premiate, s-a numarat si revista spaniola Madrid en Marco, infiintata de scriitorul Héctor Martínez Sanz care a subliniat: “Portugalia este tara cea mai aproape de noi si, poate de aceea, cea mai necunoscuta. Cred ca este datoria noastra comuna, atat a spaniolilor cat si a portughezilor sa ne putem apropia si cultural, nu numai geografic, intr-un adevarat spirit comun, iberic. Revista Madrid en Maco este un spatiu deschis tuturor artistilor si scriitorilor, publicand in special despre arta si literatura spaniola, portugheza  si romaneasca”.

Premiul pentru Critica dedicat lui Mircea Eliade

Premiul Special Critica a revenit jurnalistului roman Fabianni Belemuski, directorul revistei Niram Art.  Licentiat in Stiintele Comunicarii la prestigioasa Universitate Complutense din Madrid, Fabianni Belemuski, autorul a numeroase studii, articole, eseuri, si-a facut recent debutul literar. Cartea de debut  “Jurnalul Capitanului Nwo Sékke si alte povestiri” reuneste o serie de nuvele si a fost lansata la Centrul Cultural Militar din Madrid. Belemuski este initiatorul a numeroase proiecte studentesti de arta si literatura si fondatorul revistei “Caiete Literare din Madrid”. “Am cunoscut Portugalia mai intai din “Jurnalul Portughez” al lui Mircea Eliade si de abia acum am ajuns sa o vizitez, mergand pe urmele lui Eliade, la Cascais, la Lisabona… Dedic acest premiu primit de la Miscarea de Arta Contemporana lui Mircea Eliade, cel care mi-a trezit interesul pentru aceasta tara” a declarat Fabianni Belemuski.

Marele Premiu pentru Jurnalism a revenit Agentiei de Relatii Publice din domeniul cultural si artistic  Defeses Fine Arts din Madrid, pentru inovatie in comunicare. Alvaro Lobato de Faria, directorul MAC a declarat: “Defeses Fine Arts este foarte greu de catalogat deoarece a inventat un limbaj singular. Am putea vorbi despre promovarea in mass-media, despre sprijinirea tinerilor artisti, despre articolele de critica de arta si traducerile in mai multe limbi, despre organizarea de evenimente culturale, creare de situri web si filme de promovare  si tot nu am putea cuprinde tot ce realizeaza aceasta agentie. Depasind cu mult ceea ce intelegem prin PR, Defeses Fine Arts a stabilit clar un singur lucru: nu exista limite in afara de cele impuse de imaginatia directoarei, jurnalista Eva Defeses, cand este vorba de  promovarea valorilor culturale si artistice.”

Joao Paulo Sacadura, cunoscut om de televiziune din Portugalia si realizatorul emisiunii de arta “Cartaz das artes” a felicitat in mod special agentia Defeses Fine Arts: “lucrand in televiziune stiu cat de greu este sa realizezi ceva in domeniul cultural. Agentia Defeses Fine Arts reuseste sa duca la capat o serie de lucrari si proiecte care cer foarta multa munca si sa ofere mereu, in mai multe limbi, cele mai noi informatii culturale si stiri video.”

In cadrul Festivitatii, au fost premiati numerosi artisti, jurnalisti, promotori culturali, critici de arta, oameni de televiziune din Portugalia.

http://www.defesesfinearts.com