Fortul Jilava – doua hectare de celule subterane, placa turnanta  a tuturor inchisorilor comuniste romanesti, penitenciar de tranzit prin care au trecut intre anii 1948-1989, pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, toti detinutii politici din Romania comunista.

Desi au trecut mai bine de 20 de ani de la schimbarea regimului politic,  societatea romaneasca – exceptand demersurile timide ale fostilor detinuti politici, nu a intreprins nimic pentru reconsiderarea fostei inchisori.

10 iunie 2010 -ora 11, Administratia Nationala a Penitenciarelor, in parteneriat cu Ministerul Culturii, face primul pas si deschide portile Fortului Jilava invitandu-va  la vernisajul expozitiei de fotografie “Curiculum Vitae”.

Fotografie – Andu Novac; Interventie – Mircea Nicolae; Text- Mugur Grosu.

In asteptarea statutului de monument istoric si complex muzeal-cultural, Fortul Jilava  ramane deschis si altor initiative culturale. La Penitenciarul Jilava se ajunge cu masina, cu autobuzul sau cu maxi-taxi,  se intra pe baza de buletin si se confirma participarea la una dintre adresele de email de mai jos.

Dana Cenusa

Email – [email protected]/ [email protected] Mobil – 0756070496