Grupul statuar Matei Corvin este unul dintre simbolurile Clujului.
Am inteles ca ecvestra e o chestiune complicata in sculptura romaneasca, atat de realizat, cat si de restaurat.
Ansamblul monumental Matei Corvin a fost realizat de sculptorul János Fadrusz. Dezvelirea statuii a avut loc in anul 1902, iar acum dupa mai bine de 100 de ani este in renovare capitala si consolidare a soclului.
Ruine romane, Statuia Matei Corvin si Biserica Sf. Mihail din Cluj Napoca, 2004
Constructorii au estimat ca lucrarea va fi gata la sfarsitul lunii iunie 2010. Stadiul in care arata santierul contrazice acest lucru…
Statuia Matei Corvin 1998
foto Lucian Muntean
<Executantul lucrarilor este societatea Concefa, care a castigat licitatia organizata de Primarie pentru suma de 1,6 milioane de lei si un termen de finalizare de un an.
„Reabilitarea Grupului statuar este una dintre investitiile prin care Primaria doreste sa readuca centrul orasului la locul pe care il merita in atentia cetatenilor si sa puna in valoare toate monumentele importante ale urbei. Grupul statuar va face parte integranta din zona pietonala a Pietei Unirii”, a afirmat primarul Sorin Apostu.
La finantarea acestor interventii s-a angajat si Ministerul Ungar al Educatiei si Culturii, printr-o conventie semnata cu municipiul Cluj-Napoca. Astfel, acesta a alocat suma de 400 de mii de euro catre acest obiectiv. Expertiza si proiectarea au fost realizate de SC Utilitas, in asociere cu fundatia Part of Art, in schimbul a aproximativ 150 de mii de lei.>
sursa: city news.ro
zuper tare, bravoo lucica