Sculptura “Coloana infinitului”, de Constantin Brâncuşi, a fost inclusă printre cele mai importante opere ale secolului XX, alături de lucrări semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Andy Warhol, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat online de publicaţia franceză Le Figaro.

Sondajul organizat de Le Figaro în rândul internauţilor a avut titlul “Care este cea mai importantă operă de artă a secolului al XX-lea?”.

Astfel, “Domnişoarele din Avignon”, lucrare a lui Pablo Picasso, s-a clasat pe primul loc, fiind votată de 37,32% dintre respondenţi. Lucrarea lui Picasso este urmată în top de “Dansul” lui Henri Matisse, apreciată drept cea mai importantă operă de artă a secolului XX de 23,78% dintre internauţi.

Lucrarea “Gold Marilyn Monroe”, semnată de artistul Andy Warhol, s-a clasat pe poziţia a treia, cu 5,78% dintre voturi.

Sculptura lui Brâncuşi “Coloana infinitului” a primit 5,7% din voturile internauţilor, situându-se pe poziţia a patra în clasamentul celor mai importante opere de artă ale secolului XX.

Constantin Brâncuşi este urmat în top de Francis Bacon, cu “Painting”.

În topul realizat de Le Figaro se mai regăsesc artişti precum Casimir Malevitch, Marcel Duchamp, Barnett Newman şi Piet Mondrian.

“Coloana Infinită” sau “Coloana Infinitului”, care are o înălţime de 29,35 metri şi a fost inaugurată pe 27 octombrie 1938, este o sculptură monumentală a lui Constantin Brâncuşi şi face parte din trilogia Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, care mai cuprinde Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii.

sursa: Mediafax