Muzeul Tate Modern din Londra celebrează 10 ani de activitate şi de succes neaşteptat, în care a avut peste 45 de milioane de vizitatori, aniversarea incluzând procesiuni pe malurile Tamisei, spectacole nocturne şi “un sat artistic mondial”, relatează AFP.

Muzeul Tate Modern şi-a deschis porţile primilor vizitatori pe 12 mai 2000, după ce a fost inaugurat în ziua precedentă de Regina Elizabeth a II-a.

De-a lungul anilor, muzeul a organizat peste 52 de expoziţii temporare dedicate unora din cei mai de seamă reprezentanţi ai artei contemporane, precum Frida Kahlo, Louise Bourgeois, “vameşul” Henri Rousseau, Juan Munoz sau, mai recent, Matisse şi Picasso, Mark Rothko, Salvador Dali şi Arshile Gorky.

Galeria este vizitată anual de circa cinci milioane de persoane, într-o clădire care a fost concepută pentru două milioane de vizitatori, potrivit biroului de presă al instituţiei. Totodată, Tate Modern aduce în fiecare an 100 de milioane de lire sterline (116 milioane de euro) economiei londoneze.

Acest succes îi permite să revendice titlul de “cea mai vizitată galerie de artă modernă din lume” şi să figureze printre primele trei atracţii turistice gratuite cele mai frecventate din Marea Britanie.

În afară de bogăţia colecţiilor pe care le adăposteşte, ce pot fi vizitate gratuit, Tate Modern atrage atenţia chiar şi prin felul în care se prezintă la exterior, fiind amenajat într-o centrală electrică dezafectată, pe malul de sud al Tamisei, în centrul Londrei.

Clădirea, în care centrala nu mai funcţionează din 1981, a fost construită cu peste 4,2 milioane de cărămizi de un maroniu roşcat închis şi are o faţadă de 200 de metri lungime şi un coş înalt de 99 de metri.

Deşi are o suprafaţă de expunere de 7.827 de metri pătraţi, din cea totală de 34.500 de metri pătraţi, Tate Modern a resimţit în scurt timp o “înghesuială” şi, în ianuarie 2005, conducerea muzeului a anunţat un amplu proiect de extindere. În 2007, a fost autorizată construcţia unui bloc de sticlă înalt de 70 de metri, în stil futurist, care va mări suprafaţa muzeului cu 60%. Proiectul, ce implică un cost de 215 milioane de lire sterline (250 de milioane de euro), este programat să se încheie în 2012.

Cei 10 ani de la inaugurare vor fi sărbătoriţi timp de cinci zile. O procesiune a 300 de elevi, reprezentându-i pe vizitatorii Tate Modern din lumea întreagă, va avea loc miercuri în cartierul Southwark.

De vineri până duminică, prin marea sală Turbine Hall a muzeului vor trece peste 70 de creatori şi grupuri de artişti, veniţi din oraşe precum Shanghai, Praga, Seul, New York şi Berlin. Aceştia au fost invitaţi la festivalul artiştilor independenţi “No soul for sale” pentru a-şi expune proiectele.

Tate Modern va rămâne deschis până la miezul nopţii vineri şi sâmbătă.