artisti:
Dragoş Burlacu / Szabolcs KissPál / István László / Ciprian Muresan / Csaba Nemes /
Joanne Richardson / Zsolt Tibor / Mona Vătămanu & Florin Tudor

locaţia: Nassauischer Kunstverein, Wiesbaden (www.kunstverein-wiesbaden.de)

25 aprilie-13 iunie, 2010

curator: Ágnes Sebestyén, bursierul programului “Manageri culturali din Europa Centrala si de Est” al Fundatiei Robert Bosch

Trei culori cunosc pe lume

Cele trei culori amintite în titlu, sunt citate din imnul românesc de odinioara si fac referire la tricolorul national român. Acesta este una dintre simbolurile politice cele mai suprasolicitate din Europa Centrala si de Est, deoarece a devenit prea frecvent instrumentul formarii si transmiterii identitatii nationale, respectiv institutionale agresive. Datorita abuzurilor repetate, de utilizarea acestuia s-a atasat conceptul nationalismului extrem si cel al segregarii.

Usurinta aceea, cu care în anumite tari drapelul este folosit si transpus în cultura pop si design, în aceasta regiune este neimaginabil, deoarece de sensul lui se leaga inevitabil conotatii radicale.

Expozitia este sponsorizata de Fundatia Robert Bosch

Artistii români si maghiari care se prezinta la expozitia NKV cauta si analizeaza cauzele acestor fenomene în contextul lor social. Printre altele iese la iveala cramponarea României si Ungariei în trecutul lor istoric, care sta în calea rezolvarii problemelor actuale.

http://www.kunstverein-wiesbaden.de/