Accidente, mutatii, greseli
ceramica de Liliana Basarab la Galeria MORA
Vernisaj: Vineri, 16 aprilie, ora 19:00
Expozitia poate fi vizitata in perioada 16 aprilie – 6 mai, de luni-vineri orele 11-17
sau cu programare la tel: 021 316 55 41
“In grupul de lucrari de ceramica, artista vizuala Liliana Basarab prezinta o instalatie care examineaza cu inteligenta si agerime impotenta si frustrarea datorata conexiunilor imposibil de evitat. Aceasta serie de lucrari executata in ceramica descrie obiecte familiare cum ar fi sandale, sticle, fotbalisti care au suferit o modificare ca rezultat a unor accidente, mutatii si greseli. Naratiunea descrie o sticla cu protuberanta, ‘insarcinata’, care avand calitati maternale face posibila aparitia unei familii “pervertite” in care mama, tatal si copilul sunt interconectati prin bareta sandalelor urmata de stautuete in miniatura ce reprezinta fratii care impart acelasi picior, fapt cu consecinte catastrofale pentru jocul lor de fotbal. Opresiunea si zadarnicia unor actiuni datorata strictelor interconectii creeeaza imaginea unei familii blestemate si sortite esecului. Artista se pozitioneaza critic in relatie cu stigmatizarea sociala prin creerea unei meta-realitati care functioneaza dupa diferite standarde, care odata articulate atrag dupa sine o serie de repercusiuni. Autoanaliza si introspectia devin unelte pentru intelegerea sistemului personal de valori si a realitatii inconjuratoare.”
Mihaela Varzari
Liliana BASARAB (nascuta 1979), artist vizual, traieste si lucreaza in Iasi. A facut parte din promotia 2005-2006 a programului de rezidenta Le Pavillon, unitatea pedagogica a Palais de Tokyo, Paris, Franta.
fotoreportaj: Lucian Muntean
frumos, sper sa ajung
pentru m. varzari, daca o vedea postul: n-ar fi deloc rau statementul, daca nu v-ati lasa imbatata de cuvinte; instalatia asta nu are nimic “narativ”, e mai degraba poetica (deci opusul naratiunii): lucrarile rimeaza cumva in unitatea instalatiei;
dar, si mai important, daca ati fi mai atenta la gramatica: “crearea”, nu “creerea” (stiu ca e unul din cele mai dificile cuvinte din limba romana, dar imi imaginez ca e unul central in profesia dvs.)
altfel, mult succes si felicitari pt expozitie
dimpotriva mie imi face impresia ca acele sandale inlantuite fac uniunea intr-o familie. O familie cu bune si rele . intr-o perpetua comuniune – la asta ma duce gandul cand privesc lucrarile artistei. Tin sa o felicit pentru genialile idei dar mai ales pentru sentimentele si nostalgiile produse asupra mea in urma vizualizarii expozitiei. De ce oare tendinta criticilor cauta sa scormoneasca spre o latura absconsa cand totul este atat de explicit si mai ales ,,poetic!,,