14-21 aprilie 2010

Galeria apARTe [Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, Iaşi]

str. Sărăriei 189

şi spaţiul public

Recycling Ghosts

un proiect de SATELLITE (Social Artistic Tendency group)

Delia Bulgaru, Andrei Timofte, Anca Ştefănică, Alex Tărnăuceanu, Cristina Tototlici şi Clara Casian

curator: Cătălin Gheorghe

deschidere: miercuri, 14 aprilie, ora 12:00

Începând cu data de 15 aprilie vor putea fi vizionate, succesiv, timp de şase zile, intervenţiile artistice pseudo-monumentale din spaţiul public în urmatoarele locaţii, pe traseul: parcul de lângă Statuia Independenţei, pietonalul de la Universitatea de Medicină, parcul Teatrului Naţional „V. Alecsandri”, Cubul de pe Str. ştefan cel Mare, terenul din faţa librăriei Junimea şi curtea Facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design, Iaşi. Zilnic, la fiecare locaţie unde vor fi instalate câte o lucrare, între orele 13-14 va avea loc şi câte o dezbatere tematică care va problematiza public cunoaşterea, viziunile şi deciziile legate de chestionarea şi gestionarea dilemelor reciclării eco-atitudinilor.

„Recycling ghosts” este un proiect participativ care chestionează realitatea vizuală şi simbolică a unor elemente arhitecturale, semne şi obiecte, în măsura în care contextul socio-cultural actual reflectă percepţia colectivă.

Termenul de „ghost” (rom. fantomă) vizează existenţa temporară a entităţilor şi identităţilor create în contextul producţiilor de masă ale marilor corporaţii.

Instalaţia din galerie prezintă o machetă ce urmăreşte un traseu, marcat asemenea unei hărţi medievale de comori, produs al miniaturizării unor pseudo-monumente temporare ce vor fi amenajate ulterior în spaţiul public, precum şi o serie de obiecte a căror simbolistică este ignorată sau atenuată, încorporate într-o structură hibrid ce deierahizează spaţiul expoziţional.

Pseudo-monumentele reinterpretează vizual posibilitatea existenţei unor soluţii ce vizează teoriile despre epuizarea resurselor naturale ale Terrei, aşa cum sunt percepute acestea în spaţiul public ieşean, şi ilustrează o reproducere ironică a „soluţiilor” propuse prin intermediul unui chestionar, denaturând sensul unei viziuni colective sau a unei conştiinţe comune referitoare la probabilitatea preîntâmpinării degradării mediului natural.

SATELLITE (Social Artistic Tendency group) este un grup colaborativ de artişti înfiinţat de: Delia Bulgaru, Andrei Timofte, Anca Ştefănică, Alex Tărnăuceanu, Cristina Totolici şi Clara Casian în februarie 2010

Denumirea vine de la ideea că practica artistică dezvoltată de membrii grupului are aplicabilitate socială şi vizează o cercetare desfăşurată în mai multe zone de interes, termenul de ”satelit” reprezentând o metaforă a distanţei geografice, însă a unei viziuni comune faţă de diversele aspecte ale culturii şi artei.

Delia Bulgaru este masterandă la Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design din Iaşi. Realizează lucrări de instalaţii multimedia, pictură murală, stencil-graffiti şi este interesată de investigarea circulaţiei fluxului de informaţie mediatic. A expus, printre altele, în cadrul proiectelor “Scratch disk is full” (2007), “Table Talk” (2008) şi “Tester” (2009), instalate la Galeria apARTe (Iaşi), ”Control Collection” (2009) instalată la Centrul Cultural Francez (Iaşi) şi a participat la programul de mediere creativă şi la workshopul video “Poveste de familie” organizate în cadrul Bienalei de Artă Contemporană Periferic (Iaşi, 2008).

Andrei Timofte este student la Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design din Iaşi. Realizează lucrări de instalaţii multimedia, pictură murală, stencil-graffiti şi este interesat de cercetarea artistică prin metode sociologice a diverselor aspecte ale identităţilor şi relaţiilor interumane. A expus, printre altele, în cadrul proiectului “Tester” (2009) la Galeria apARTe (Iaşi), şi în cadrul proiectelor ”Conexiones” (2009) instalat la Escola Superior de Conservacion e Restauracion de Bens Culturais de Galicia (Pontevedra, Spania) şi ”Un nuevo mundo” (2009) instalat în Museo de Arte Contemporaneo de Pontevedra (Spania), ambele desfăşurate pe perioada schimbului de experienţă prin programul Erasmus în Vigo, Spania.

Anca Ştefănică este masterandă la Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design din Iaşi. Realizează lucrări de instalaţii multimedia şi pictură murală, şi este interesată de descrierea artistică a diferitor fenomene din viaţa socială şi politică. A expus, printre altele, în cadrul proiectelor “Scratch disk is full” (2007), “Table Talk” (2008), instalate la Galeria apARTe (Iaşi), ”Control Collection” (2009) instalată la Centrul Cultural Francez (Iaşi) şi a participat la programul de mediere creativă şi la workshopul video “Poveste de familie” organizate în cadrul Bienalei de Artă Contemporană Periferic (Iaşi, 2008).

Alex Tărnăuceanu este masterand la Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design din Iaşi. Realizează lucrări de instalaţii multimedia şi pictură murală, şi este interesat de cercetarea artistică prin metode sociologice a diferitor aspecte sociale dezbătute în mass media. A expus, printre altele, în cadrul proiectelor “Tester” (2009) instalat la Galeria apARTe (Iaşi), ”Control Collection” (2009) instalat la Centrul Cultural Francez (Iaşi) şi a participat la programul de mediere creativă din cadrul Bienalei de Artă Contemporană Periferic (Iaşi, 2008).

Cristina Totolici este studentă la Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design din Iaşi. Realizează lucrări de instalaţii multimedia, pictură murală şi stencil-graffiti şi este interesată de reclamarea unor evenimente socio-politice relevante pe plan local. A expus, printre altele, în cadrul proiectelor ”Conexiones” (2009) instalat la Escola Superior de Conservacion e Restauracion de Bens Culturais de Galicia (Pontevedra, Spania) şi ”Un nuevo mundo” (2009) instalat în Museo de Arte Contemporaneo de Pontevedra (Spania), ambele desfăşurate pe perioada schimbului de experienţă prin programul Erasmus în Vigo, Spania.

Clara Casian este masterandă din 2008 la Manchester Metropolitan University, Faculty of Art and Design (Manchester, UK) departamentul Fine Art. Realizează lucrări de instalaţii multimedia, pictură murală şi stencil-graffiti şi este interesată de investigarea demersului mediatic în diferite contexte socio-politice. A expus, printre altele, în cadrul proiectului “Scratch disk is full” (2007) instalat la Galeria apARTe (Iaşi), ”Arctic” (2009) instalat la Cornerhouse (Manchester, UK), ”Where the garment gapes” (2009) instalat la Triangle (Manchester, UK) şi ”Manu” (2010) instalat la Fafa Gallery (Helsinki, Fi