sis-carte-newsletterCurtea Veche Publishing si Centrul Ceh au deosebita placere de a va invita la lansarea volumului Zidul al autorului Petr Sis, in data de 24 februarie, la Sala Centrului Ceh (Str. Ion Ghica nr.11), incepand cu ora 17.00. La eveniment vor participa: Petr Dokladal (Ambasadorul Republicii Cehe), Vit Prudil (Directorul adjunct al Centrului Ceh), Helliana Ianculescu (traducatoarea volumului) si Doina Jela (redactor Curtea Veche Publishing)

ZIDUL – CRESCAND IN SPATELE CORTINEI DE FIER / lansarea cartii in limba romana / 24 februarie / 17h00 / Centrul Ceh

Lansarea volumului Zidul face parte dintr-o serie de evenimente initiate de Centru Ceh, printre care si expozitia documentara The Wall, realizata pornind de la Zidul. Expozitia are loc la UNAgaleria (Str. General Budisteanu nr.10), in perioada 4 februarie – 2 martie si este alcatuita din zece vitrine care recompun copilaria si adolescenta artistului in spatiul bine delimitat al Cortinei de Fier. La initiativa Centrului Ceh, Curtea Veche Publishing lanseaza versiunea in limba romana a cartii lui Petr Sís.

Zidul este cea mai recenta carte a lui Peter Sis, artist plastic si scriitor ceh care traieste in America. A aparut in limba engleza (The Wall), la New York, in toamna lui 2007 si a cucerit imediat atentia criticii si a cititorilor. A obtinut distinctii importante precum: Medalia Caldecott, Medalia Robert Silbert, premiul decernat de New York Times pentru cea mai buna carte ilustrata pentru copii a anului. La targul de carte de la Bologna volumul a fost distins cu medalia de aur Ragazzi Award pentru cea mai buna carte de nonfictiune pentru copii, precum si cu medalia de aur a reprezentantei din Cehia a IBBY.

Trecutul nostru ramane insa in noi si continua sa fie viu. Zidul este o carte unica prin intermediul careia cititorii, fie ei copii sau parinti, cunosc evenimentele petrecute intre anii 1948 si 1989, epoca socialismului si a comunismului, cand, in spatele Cortinei de Fier, in Cehoslovacia au trait, au muncit si au visat oameni obisnuiti.
Este o poveste autobiografica despre pasiunea pentru muzica si desen, controlul ideologiei, povara istoriei si nevoia de libertate. O carte despre speranta in care nu trebuie sa incetam a crede.

Peter Sis este autorul a 22 de carti pentru copii, a ilustrat aproape 50 de carti, a turnat 26 de filme animate, se ocupa de afise de film, obiecte plastice si pictura murala (de exemplu, a creat mozaicul pentru metroul din New York). Pentru creatia sa a obtinut numeroase premii in intreaga lume – de la Ursul de Aur la Festivalul de film de la Berlin (in 1980, pentru filmul de scurtmetraj Capete), pana la Ragazzi Award la Targul international al cartii pentru copii de la Bologna (2004 pentru Arborele vietii – Charles Darwin).