02 decembrie 2009 – 31 ianuarie 2010

Centrul de Introspectie Vizuala www.pplus4.ro

Str. Biserica Enei 16, sector 1, Bucuresti

Fotografii: Vlad Petri

Arhitectura performativa: agenti si practici arhitecturale emergente.

_mg_6911_mg_6910

Curator: Ariadna Cantis

Patru prezentari de Ariadna Cantis (Madrid), Husos (Diego Barajas & Camilo García, Madrid), studioBASAR (Alex Axinte & Cristi Borcan, Bucuresti), Teodor Frolu (Bucuresti) si un dialog moderat de Justin Baroncea (Bucuresti).

………………………….

FreshLatino reprezinta o selectie de paisprezece birouri de arhitectura din spatiul Iberoamerican care utilizeaza formatul video-instalatiei pentru a-si face cunoscute creatiile: unele sunt constructii minimale, altele fac trecerea de la arta la arhitectura sau ne propun noi modalitati de citire a complexitatii orasului contemporan.

FreshLatino cauta intr-un sens mai larg sa repozitioneze productia arhitecturala privind-o, nu doar ca pe un motor al economiei cotidiene, ci ca pe vehicul accesibil si privilegiat de comunicare, o interfata modulara intre politic si comunal, intre oras si spatiul cultural.

_mg_6906Identificand complexele atributii preluate de arhitect in constructia noii geografii culturale contemporane, FreshLatino reflecta cautarile arhitectilor iberoamericani de a produce noi cadre teoretice, noi canale de comunicare si interventie publica, fara a fi in mod obligatoriu dependenti de o realizare materiala.

_mg_6908Noutatea printre acesti arhitecti o constituie integrarea unui reportoriu de date provenite din sociologie, politica, antropologie, economie si ecologie, amplificand limitele multidisciplinaritatii profesionale stabilite in agenda moderna a arhitectilor iberoamericani; pentru acestia, arhitectura consta in sisteme de lucru, in medierea de conflicte intre agenti cu interese ireconciliabile. Temele lor sunt: bugetul redus, necesitati de baza, preocupari politice si sociale, mobilitatea, temporalitatea, subversiunea conceptuala. Multe din aceste teme se pot verifica fizic, altele genereaza experiente imediate, conduc la producerea de noi realitati, evolueaza la frontiera disciplinara, intalnindu-se cu design-ul de moda, de mobilier, cu actiunea urbana sau instalatia.

_mg_6920Tinerii arhitecti se apropie de oras si de cercetarea teritoriului urban intr-o forma diferita, manevrand noi strategii de interactiune, noi abordari. De aici se poate structura o retea de schimb, informare si cooperare pentru a dezvolta propuneri alternative focalizate pe intelegerea si proiectarea teritoriului latinoamerican, Spania si Portugalia, fundamentate pe utilizarea strategica a noilor tehnologii, pe exploatarea sistemelor emergente ce iau in considerare biodiversitatea si constructia unei gandiri transversale care cauta sa materializeze identitatea iberoamericana contemporana.

_mg_6917Participanti: A77 (Argentina); Adamo – Faiden (Argentina); Estudio Bijari (Brazilia); Lua Nistche (Brazilia); Martín Alonso + Daniel Rosenberg (Chile); Pezo Von Ellrichshausen Arquitectos (Chile); Felipe Arturo (Columbia); Husos (Columbia); Eduardo Cadaval (Mexic); Pilar Echezarretta (Mexic); Pedro Bandeira (Portugalia); Andrés Jaque (Spania); PKMN (Spania); Supersudaca.

Evenimentul este organizat de Centrul de Introspectie Vizuala, Institutul Cervantes si

Ministerul Afacerilor Externe si Cooperarii Spania

In parteneriat cu: UAP, Sato Art

Parteneri media: 24-FUN, Arhitext, Arhitectura, Igloo – Habitat & Arhitectura, 9am.ro, port.ro, WebPR.ro, feeder.ro, studentie.ro, hipmag.ro, Zile & Nopti

…………………

Informatii

Centrul de Introspectie Vizuala

Str. Biserica Enei nr.16, Sector 1, Bucuresti

[email protected]

[email protected]

Program:

Miercuri – Vineri 15.00 – 19.00

Sambata 14.00 – 18.00

www.pplus4.ro