blurTel Aviv, 21 noiembrie 2009, orele 13:30

În perioada 18 – 21 noiembrie 2009, Centrul de Artă Contemporană din Tel Aviv, cu sprijinul Primăriei Tel Aviv-Yafo, Ministerului de Externe din Israel – Departamentul pentru relaţii culturale şi în colaborare cu institute şi centre culturale europene, organizează BLURRR 7, festival internaţional bienal de performance şi artă acţionistă. Această a şaptea ediţie a Festivalului va avea loc în Tel Aviv, la Centrul de Artă Contemporană şi zonele urbane din vecinătate: Piaţa Carmel, zona pietonală Nachalat Benyamin, plaja şi staţia de autobuze Carmel.

România este reprezentată de artistul Gusztáv Ütő, cu lucrarea de artă acţionistă „Global-Local” şi un master class în care va prezenta Festivalul de la Lacul Sfânta Ana (organizat de Grupul ETNA începând cu anul 1990), singurul festival internaţional de performance din România.

Lucrarea de artă acţionistă „Global-Local” va fi prezentată în data de 21 noiembrie, începând cu orele 13:30, în scuarul din faţa Centrului de Artă Contemporană din Tel Aviv (Str. Kalisher nr. 5). Un mare număr de capace de apă, răcoritoare şi bere, din România şi din Israel, pregătite special pentru acest eveniment, vor fi manipulate prin magneţi pe o masă transparentă. Va fi creat un spectacol vizual şi auditiv folosind aceste elemente ca mici simboluri ale societăţii de consum şi gesticulaţia artistului, un spectacol-comentariu la adresa problemelor globale contemporane legate de resurse şi de mediu.
Gusztáv Ütő face parte din generaţia opzecistă a avangardei româneşti, cu o activitate artistică, didactică şi curatorială bogată şi bine apreciată în mediile profesioniste internaţionale ale artei contemporane. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, al grupului ETNA, al societăţii MAMU etc.
Participarea artistului român este sprijinită de Institutul Cultural Român din Tel Aviv  http://www.icr.ro/gusztavuto_la_blurrr7. Intrarea este liberă.