bogdana_contras_invitatieExpoziţia « Oraşe. Intersecţii. Culturi » – marchează o nouă viziune imagistică dar şi o epurare a mijloacelor de expresie folosite. Geografia sentimentală propusă de artistă alege însemne culturale recognoscibile, care prin aşezarea în imaginea plastică devin simboluri. 

Suprapunerea de planuri în care e concepută imaginea, alăturarea de fragmente cu diferite unghiuri de vedere, cromatica violentă dinamizează şi dau forţă lucrărilor. Alăturarea neaşteptată de forme clasicizante şi de fragment de print dezvăluie viziunea oraşelor alerte, în care invazia de imagine duce la sublimarea sensurilor minore, selecţia fiind cea individuală, marcată de experienţele personale. Tratarea suprafeţei păstrează şi ea aceeaşi notă, tenta plată, colajul şi tuşa dinamică, alternează cu neaşteptate transparenţe. 

În compoziţiile cu hărţi, regăsim atât monumentele sau muzeele preferate ale artistei cât şi impresiile adunate şi însemnate pe hartă, acestea devenind fragmente de istorie personală. ,,Această expoziţie vorbeşte despre oraşele pe care le-am văzut : Atena, Berlin, Roma, Istanbul, Paris, Salzburg, Varşovia, Veneţia şi Eretria. 

Apare pe pânză Roma cu femeia gânditoare stând sub pini, şi totuşi deasupra coloanelor, într-o atmosferă care poartă amprenta Coloseumului; Atena cu femei-coloane dar şi coloane de palmieri, toate înconjurate de aerul fierbinte. Varşovia se deschide ca o cortină nouă peste case vechi şi noi în acelaşi timp, unde păunii cântă cocotaţi pe statuile gri.

Este o parte din atmosfera acestor oraşe, într-o aglomerare şi o alăturare de imagini şi povesti.”

 

Coloristă de un expresionism potenţat de simbol, Bogdana Contraş este absolventă a Universităţii de Artă Bucureşti, din anul 2000, secţia pictură, la clasa profesorului Vladimir Zamfirescu şi totodată masterand a aceleiaşi universităţi câţiva ani mai târziu. Devine din 2001 membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Ea reuşeşte în scurt timp să se impună în mişcarea artistică a generaţiei 2000 şi devine un nume cunoscut pe piaţa artistică românească şi nu numai.

Expune din 1996 atât în ţară, la Bucureşti (Teatrul Naţional Bucureşti, Apollo, W.T.Center, Sala Dalles, Galeria Nit), Craiova (Palatul Jean Mihail), Mogoşoaia (Palatele Brâncoveneşti), Sibiu (Muzeul Brukental), cât şi peste hotare la Berlin (Galeria Alte Feuerwache – Projektraum) şi Mainz în Germania, La Instituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica, Veneţia, Italia şi nu în ultimul rând la Galeria Municipală de Artă Salonic din Grecia, bucurându-se de un binemeritat succes. În 1998 obţine premiul III participând la Expoziţia Concurs “Accente & Amprente” la Bucureşti iar în 2006 pleacă cu o bursă oferită de Fundaţia KulturKontakt la Salzburg în Austria.

Are lucrări în colecţia Muzeului Naţional de Artă Contemporană precum şi în colecţii particulare din Italia, Franţa, Canada, Germania şi România. 

Gold Art Gallery şi Hilton Art Club, vă invită să participaţi la vernisajul expoziţiei “Oraşe. Intersecţii. Culturi” – a artistei Bogdana Contraş, în data de 11.11.2009,       ora 18.00. Găzduită de Hotelul Athenee Palace-Hilton, str. Episcopiei nr.1-3 expoziţia va fi deschisă pe toată perioada lunii noiembrie şi va putea fi vizitată în fiecare zi, între orele 09.00 şi 21.00.