securedownloadFREE ACADEMY (introducere)
JOI, 17 SEPTEMBRIE, 2009
orele 19.00
Anca Mihulet
CURATORSHIP IN TIMES OF TROUBLE
Misiunea curatorului a fost expusa si supraexpusa. Dar, ceea ce e sigur, e anume curatorul, care a devenit un factor critic in interiorul societatii, capabil de a influenta, prin abordarea vizuala pe care el/ea o alege, perspectiva observatorilor. In lectureul meu informal, de la Pavilion UniCredit, voi vorbi despre interesele si motivatiile personale, ca un curator specializat in arta contemporana intr-un muzeu clasic, Muzeul National Brukenthal.
Suntem parte integranta a unei culturi… care pretuieste puternic securitatea si siguranta, ca principii de baza ale acivitatii institutionale si de stat. Aceasta abordare genereaza vulnerabilitate la nivelul factorilor de decizie. Este extrem de important să construim institutii culturale bine organizate care produc ordine, in loc sa mentinem institutii supra-securizate care normeaza dezordinea.
Voi incerca sa dezbat rolul muzeului clasic care nu poate sa mai reactioneze ca un spatiu de reprezentare, care nu poate fi atins. Care sunt procedurile legale, politice, morale si logistice care sustin un proiect de arta contemporana in interiorul unui muzeu clasic?
Anca Mihulet este curator la Galeria de Arta Contemporana din Muzeul National Brukenthal, Sibiu.
FREE ACADEMY isi doreste sa fie o platforma informationala, o alternativa informala la sistemul educational romanesc (neperformant) fara pretentia de a fi pus intr-un context oficial.  Plusand pe o maniera neoliberala de predare ne dorim prin acest proiect sa urmarim beneficiile individuale si mai putin cele de grup. Fiecare individ are sansa la cultura/culturalizare si, in extenso, sansa la o alternativa. Nu credem ca o diploma poate oferi un exemplu de competenta si, mai ales, de calitate a individului care o poseda si de aceea cursurile structurate in Free Academy nu ofera diplome si alte tipuri de hartii. Fiind adversarii “societatii acreditarilor” credem ca nu exista tangente remarcabile intre o diploma si competenta profesionala a unui individ. Ceea ce face diferenta intre sistemul formal propus de parghiile oficiale ale statului si educatia informala, propusa de proiectul Free Academy, este faurirea a ceea ce apare in discursul despre educatie ca fiind “cetateanul activ” – acel tip de cetatean care participa la discursul social, care este agent al schimbarii, care propune termenii dezvoltarii, care are resursele atitudinale si competentele de a se implica.
FREE ACADEMY este un program finantat de Administratia Fondului Cultural National.
PAVILION UNICREDIT
center for contemporary art & culture
Sos. Nicolae Titulescu 1 (Piata Victoriei)
Bucharest  011131 Romania
T: + 4 031 103 4131
PAVILION UNICREDIT este un centru pentru arta si cultura contemporana, un spatiu independent work-in-progress, spatiu de productie si cercetare a vizualului, a discursivului si a performativului. Este un spatiu al gandirii critice  care promoveaza o întelegere implicata socio-politic a artei si a institutiilor culturale.
PAVILION UNICREDIT is a center for contemporary art & culture, a work-in-progress independent space, a space for the production and research in the fields of audiovisual, discursive and performative. It is a space of the critical thinking, and it promotes an artistic perspective implying the social and political involvement of the art and of the cultural institutions.
This is a project by PAVILION – journal for politics and culture. 
PAVILION, BUCHAREST BIENNALE and PAVILION UNICREDIT are projects devised and founded by Razvan Ion and Eugen Radescu
Supported by: UniCredit Tiriac Bank
Strategic partner: Pilsner Urquell
Media partners: Radio Romania Cultural, 22, Alternativ.roFeeder.ro, 24Fun, Modernism.ro
Production partner: UpDate Advertising
Printing partner: First Advertising Agency
Audio-visual partner: Sony