O tehnica de obtinerea sticlei fuzionate de dimensiuni mici, suprafata cuptorului fiind destul de mica ca diametru. Ai nevoie de un kit de cuptor de microfuziune, de un cuptor cu microunde si de cioburi de sticla colorata, cat mai multe culori, cu un punct de topire destul de redus, cu cat e mai jos puctul de topire cu atat obtii o fuziune mai buna. Si in rest talent, rabdare si… fara tutun…

Artisti sticlari: Nicolae si Emilia Ardelean,  Foto&audio reportaj: Lucian Muntean

Asculta interviul

Care sunt pasii?

In primul rand ideea, cam ce vrei sa faci. Se confectioneaza obiectul pe care vrei sa-l obtii din suprapunerea bucatilor de sticla pe care vrei sa le fuzionezi, in functie de culori si de rezultatul dorit la final. Scule simple, un patent, o rotita cu care se poate zgaria sticla.

Apoi se aseaza bucatile de sticla cum vrem, speram sa iasa la final; dupa care se introduc in cuptorasul de fuziune ce se aseaza in cuptorul cu microunde. Este vorba de un cuptor cu microunde normal folosit in orice bucatarie.

Arderile se fac prin tatonari. De obicei se incep cu tot felul de mici accidente. In urma mai multor incercari incepi sa stapanesti tehnica si procedeele de ardere si de fuziune.

Cuptorasul are o mica gaurica, prin care poti sa vezi daca te straduiesti un pic chiar si piesle care se afla in interiorul lui; si poti sa le urmaresti gradul de topire. Poti obtine obiecte care fuzioneaza total, bucatile de sticla colorata practic se combina total, sau fuziune partiala cu bucatile de sticla clar delimitate unul de altul, ele fiind lipite la final.

Cam cat timp dureaza arderea?

Asta e in functie de puterea cuptorului. In mod normal cam 7-8 minute. Incerc sa fac o preincalzire a obiectelor din interiorul cuptorului, o temperatura mai slaba, dupa care o temperatura mai mare, arderea totala nu dureaza mai mult de 8 minute.

Si pe urma timpul de racire?

Timpul de racire e mai lung. Daca ai rabdare, cam o ora. Ar trebui lasat cuptorasul sa ajunga la temperatura camerei ca sa te asiguri ca nu se produc tensiuni, sa nu crape produsele din sticla.

Obiectul final ce destinatie poate avea?

Noi ne-am axat pe bijuterii, dar poti obtine orice vrei. Ne limiteaza diametrul cuptorasului, neputand face piese mai marei decat diametrul sau de 9 cm.

Aceasta tehnica prezinta vreun pericol? Se poate lucra acasa, in bucatarie, nefiind nevoie de atelier?

Tinand cont de faptul ca ai si o pereche de manusi in kitul cuptorului, nu e niciun pericol. Trebuie doar sa fii foarte atent cand deschizi cuptorul, pentru ca el are in interior o temperatura de 900 de grade, ca sa nu te parlesti la mana. Dar nu exista niciun pericol, nu explodeaza, nu exista nimic inflamabil in el, asa ca nu exista niciun pericol.

 

lm__0448lm__0470
lm__0552lm__0555
lm__0562lm__0569
lm__0588lm__0598
lm__0599lm__0615
lm__0653lm__0659
lm__0664lm__0637
lm__0641lm__0407

 

 

https://www.modernism.ro/2009/04/07/arta-sticlarilor-in-cuptorul-cu-microunde/interviu-nicu-ardelean/]

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.