„Patru feţe ale modernităţii“: Ion Bitzan, Ovidiu Maitec, Florin Mitroi şi Ion Nicodim

iulie – septembrie 2007

vernisaj: vineri, 27 iulie 2007, 19h00/ MNAC, Calea 13 Septembrie

In seria de expozitii dedicate artistilor disparuti in ultimii ani, MNAC a alcatuit o selectie de lucrari, prea putin cunoscute publicului larg din opera regretatilor Ion Bitzan, Ovidiu Maitec, Florin Mitroi si Ion Nicodim.
Fara a avea pretentia unei formule eminamente retrospective, expozitia incearca sa sublinieze unele componente ale operei celor mentionati, care au determinat directii importante ale artei contemporane romanesti.
Discursul expozitional este asadar subiectiv si dirijat cu premeditare spre un nou tip de analiza, mai putin tributara unor superstitii superficiale, superstitii ce marcheaza istoriografia de arta fragila si nesubstantiala a ultimelor decenii.
Speram ca aceasta formula sa provoace specialisti de arta la o necesara reevaluare a surselor artei noastre contemporane. Acest demers urmareste sa stimuleze studii monografice aprofundate despre opera acestor artisti, opera insuficient cunoscuta, prea putin promovata.
Cele mai multe dintre aceste lucrari nu fac parte, din nefericire, din colectii publice. MNAC multumeste familiilor artistilor, doamnelor Victoria Bitzan, Sultana Maitec, Beatrice Victoria Mitroi si Ariana Nicodim, care au avut amabilitatea de a imprumuta lucrarile din expozitie.