g a l e r i a n o u a
Str. Academiei 15, Bucuresti 1
Fax: 021-3228159
Mobil: 0744 357007
[email protected]
www.galerianoua.ro
Gallery curator: Aurora Kiraly

va invita vineri, 14 mai 2004, ora 17:00
la vernisajul expozitiei

formate – (re)constructing the city
Artists: Sabine Bitter / Helmut Weber, Carola Dertnig, Andreas Fogarasi, Ruth Kaaserer, Klub Zwei
Curator: Georg Schöllhammer

[14. 05 – 6. 06. 2004]

In cadrul evenimentului Zilele Vienei la Bucuresti (www.zilele-vienei.ro), organizat de Primaria Orasului Viena cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti si al Centrului de Proiecte Culturale – ArCuB , Galeria Noua va gazdui expozitia formate – (re)constructing the city in cadrul seriei de manifestari reunite sub titlul “Formate”: vernisaje de expozitii, lansarea unor cataloage si reviste de specialitate precum si dezbateri sustinute de artisti si teoreticieni.
“Formate” este un proiect special, rezultatul colaborarii dintre Departamentul de Cultura al Primariei Orasului Viena si caietele de arta contemporana “springerin”. Proiectul “Formate” focalizeaza grupari artistice ce se vor manifesta in mai multe spatii expozitionale (Galeria Noua, MNAC/Kalinderu Medialab, Home Gallery, Arhiva de Arta Contemporana si Universitatea Nationala de Arte), pe mai multe planuri si, desigur, in diverse formate.
»Arhitectura mega-complexului ,23 de Enero’ din Caracas, care a constituit punctul de plecare pentru studiile Sabinei Bitter si ale lui Helmut Weber privind posibilitatile de viata actuale din orasul Caracas, actioneaza ca o avertizare a modernitatii. Initiat in anii 50, ca proiect de locuit al orasului sub dictatorul de atunci Perez Jimenez, cu scopul de a inlatura fostele Barrios din imaginea orasului si de a le inlocui cu un record de constructie, 4000 de apartamente pentru 80.000 de oameni. In timpul revoltei populare din 1958, care a dus la caderea dictatorului, 4000 din cele 9.000 de apartamente inca neterminate au fost ocupate de populatie si reconstruite. Fatadele mai mult sau mai putin individualizate ale constructiilor care povestesc despre aceasta ocupatie au dat locului pana astazi, o faima rebela. Proiectul video incepe cu o imagine panoramica asupra locului si asupra Barrios-urilor ramase, care au derivat din apartamentele parasite. Sabine Bitter si Helmut Weber au pareri diferite privind acest proiect de modernizare salbatic.
‘apropiere stranie’ este sloganul turistic actual din Andorra, prin care se face publicitate cu afise si spoturi televizate, pentru o vizita intr-un oras mic. In timp ce Bucurestiul este inconjurat de o aura primejdios stranie care nu mai vrea sa aiba de-a face cu nicicand terminata Casa a Poporului, bogatul paradis fiscal Andorra încearca sa-si castige vizitatori cu acest slogan.
Numele Andorra a fost si un loc de sprijin pentru un model de caz al unui oras national. Organizat astazi ca un paradis al consumului, ca o tara care nu apartine Uniunii Europene, dar foloseste totusi moneda europeana, Andorra este, pentru Andreas Fogorasi, exemplul de parada al unui oras national condus indraznet. Lucrarea ia un display comercial ca punct de plecare pentru un aranjament de materiale privind Andorra, care abia povesteste cate ceva despre acest loc, dar pune mai multe intrebari despre rolul actual al orasului, al economiei sale si al temelor sale social-politice.
In timp ce avea o bursa la New York, in anul 2000, care-i punea la dispozitie un atelier în World Trade Center, artista Carola Dertnig s-a ratacit la etajul unde avea atelierul si a ajuns in birouri parasite a caror infrastructura era aproape demontata. In filmul ei video ,a room in a financial district’ artista documenteaza aceste urme ale prabusirii noii economii vestice, care relateaza despre neo-liberalul ,Start-up and Break-down’.
Dorintele, problemele ssi sentimentele de viata ale celei de-a treia generatii sunt prezentate de Ruth Kaaserer in filmul ei ,Balance’: principalele protagoniste sunt trei fete care sunt insotite de camera video, in spatiul public in Viena. Experientele emigrarii nu sunt punctul central, dar pe parcursul convorbirilor despre sexualitate sau viata, acestea sunt mereu tematizate.
Filmul video ,Negru pe alb’ – ,Partea ascunsa a imaginilor’ exerseaza critica politicilor de transparenta mediala a imaginilor decontextualizate puse in circulatie. Klub Zwei tematizeaza originea selectiva si folosirea fotografiilor facute intre 1933 – 1945, intr-un lagar de concentrare nazist. In loc sa arate imaginile, sunt citate fragmente de text din articolul ,Despre folosirea dreapta a imaginilor’ de Clément Chéroux. Randurile sunt statice sau rup obisnuit modalitatea de citire, miscandu-se de la dreapta la stanga si de jos in sus. Sunt produse brese In continuitatea naratiunii, prin aceasta pastrandu-se skepsis-ul documentatiei scrise. Din off Rosemarie Nief, cea care conduce arhiva foto a Institutului de Istorie Contemporana si a Bibliotecii Vieneze, povesteste despre nevoia unor studii de investigare pentru grija pastrarii urmelor.«
Christa Benzer, catalogul formate. Wien ca. 2004
*** tot vineri, 14 mai, dar incepand cu ora 21:30 moving patterns special performance / concert la Galeria Noua. Sounds by Farmers Manual, Duo 505, Herbert Weixelbaum, B. Fleischmann / visuals by Sorana Tarus, Nita Mocanu, Mihaela Kavdanska
***
Info artisti:
KLUB ZWEI

Klub 2 sunt cele doua artiste Jo Schmeiser, nascuta in 1967, la Graz si Simone Bader, nascuta in 1964 la Stuttgart, amandoua cu studii la Academia de arta decorativa din Viena. Klub 2 activeaza, din 1992, la granita dintre arta, film si noile media. “In centrul muncii noastre stau teme actuale sociale si politice si mijloacele de a le prezenta in media. Ne preocupa reflexiile critice privind prezentarea din media si din interventiile publice. Pentru ca schimbarile sociale tin clar de reprezentarea politica careia i se alatura. Pe de alta parte ne preocupa intelegerea schimbului dintre relatiile culturale diferite si dezvoltarea formelor de cooperare egalitara, ca de exemplu proiectul de afisaj ‘munca cu spatiul public’ gandit in colaborare cu Maiz, Centrul autonom pentru si de emigrare din Linz.” Proiectul a fost continuat la Innsbruck, in cadrul Gouvernementalität, la Expozitia Hanover 2000 si in galeria APAGAC/ESPACE Donguy din Paris. Intre 2003 – 2004 Klub 2 a prezentat ‘Intervention #1’ssi ‘Intervention #2’ la Halle für Kunst din Lüneburg. In 2003, au participat la expozitia ‘Dokumentarismen’ la Muzeul de Arta Moderna, Fundatia Ludwig din Köln. ‘Negru pe Alb, Things, Places, Years’ a fost prezentat în 2004 si la Festivalul de film ‘Diagonale’, din Graz.

KLUB ZWEI prezinta lucrarea:


Negru pe alb. Partea ascunsa a imaginilor, 2001

Betacam SP, s/w, engleza si germana, 5 min

Regie, concept: Klub 2

Atelier: sixpackfilm, Viena

Carola Dertnig


Carola Dertnig a studiat din 1987 pana in 1991 la Academia de Arta Decorativa din Viena si la Scoala de Arte Frumoase din Paris. In 1997, a facut parte din programul independent de studiu de la Muzeul Whitney New York si in 2001, din LMCC World Trade Center Studio. Traieste si lucreaza la Viena si New York. In desene, filme video si instalatii, arata formarea unor identitati din perspectiva unor intrebari de gen, performative printr-o contradictie textuala. Carola Dertnig este si fondatoarea retelei feministe ‘a room of one’s own’, o platforma pentru artistele feministe. In cadrul acestei platforme a fost curatoarea expozitiei ‘Experimentul 2B: <a room of one’s own> la Wiener Secession.

Impreuna cu Stefanie Seibold, a fost curatoarea performantelor, 2002 ‘Let’s Twist Again’ la Kunsthalle Exnergasse, Viena si 2003 ‘Mothers of Invention’ la Muzeul de arta moderna, Fundatia Ludwig, Viena. Printre numeroasele ei expozitii se numara ‘Lost Paradise’, 1994, la Kunstraum Viena, ‘Peep Show’, 1996 la Kunsthalle, New York si ‘Digital Video Wall’, 1997, MoMa New York. Seria ei de filme video ‘Dancing with Remotes’ a fost prezentata in 1998 si 1999, la ‘Artist’s Space’ New York si la Galeria T19, din Viena. Carola Dertnig a expus ‘Equivok’ la Wiener Secession, i 2004.

Carola Dertnig prezinta lucrarea:

a room with the view in the financial district, 2003

Betacam SP/1:1,33, color, engleza, 5 min

Regie, concept, productie: Carola Dertnig

Atelier: sixpackfilm, Viena

Ruth Kaaserer


Ruth Kaaserer s-a nascut in 1972 si a studiat intre 1993 -1997, la Academia de Arte Plasice din Viena. Filmele ei video se concentreaza pe viata femeilor si tinerelor fete. Daca ‘balance’ (2000) documenteaza realitatea urbana, in ‘In Watte’ (2002) se prezinta viata familiala a doua tinere femei. Modalitatea sa de lucru este intotdeauna sustinuta documentar. Filmele video ale lui Ruth Kaaserer sunt realizate printr-o colaborare intre artista si protagoniste. Lucrarile ei au fost prezentate in numeroase expozitii si festivaluri internationale de film. Printre altele ‘gasterbajteri’, Muzeul si Biblioteca Centrala din Viena, 2004, ‘Spatii apropiate/Appropriated Spaces’, Kunstverein Wolfsburg 2003, ,Documentation 3′, Fotogalerie Viena, 2003. ‘Este greu sa atingi realitatea’, Kunstverein München 2002, ‘talk of the town’, Kunstraum München 2002, ,Biennale de l’image en movement’, Geneva 2002, ,Diagonale’, Graz 2001, ,Videonale 9′, Bonn, 2001, ‘Hers’, steirischer herbst, Graz 2000.


Ruth Kaaserer prezinta lucrarea:

‘Balance’, 2001

Atelier: sixpackfilm, Viena

Sabine Bitter, Helmut Weber


Din 1993, Sabine Bitter, si Helmut Weber , care traiesc la Viena si Vancouver, lucreaza impreuna la diferite proiecte privind geografia urbana si reprezentari arhitecturale care duc spre politici vizuale. Proiecte foto, video si proiecte in spatii deschise ca si ,Caracas, hecho en Venezuela’, ,Life like this!’ sau ,CITYtransformer 02′ mijlocesc momente specifice de globalizare, in mod special ideologiile culturale ale globalizarii, reprezentate prin cadre de arhitectura sau prin consemnari spatiale. In 2003, Bitter si Weber au expus la Galeria Noua din Bucuresti sub titlul Transformative Urbanism. In 2002, au expus instalatia video ,Urban Spin Offs’ in spatiul media al Muzeului de Arta Aplicata din Viena si au facut parte din expozitiile ,Multitude’ la Artists’ Space New York si ,Mega, ,Manifestele arogantei’, la Künstlerhaus Viena. In 1998 au participat la un program de artist in rezidenta la Banff Center, Alberta, Canada. Tot in 1998, au luat parte la ,webarte exhibition’ in cadrul Bienalei de la Sao Paolo. Bitter si Weber au participat si la a 2-a Bienala, de la Johannesburg, Africa de Sud, in 1997.


Sabine Bitter, Helmut Weber prezinta:

Din seria ,Caracas, hecho en Venezuela’

Vertical Barrio, 2003

Desen de fatada Bloc 26, 23 de enero, Caracas

Bloc logic – the every day of social megastructure – 2003

Video, cca. 25 min

Despre eveniment:
Zilele Vienei reprezinta un concept original, ce include o serie de manifestari din diverse domenii culturale – muzica clasica si contemporana, dans, arte vizuale, arhitectura – si din sfera afacerilor. Desfasurat pana acum in mai multe capitale europene, acest eveniment face parte din politica internationala a orasului Viena, care, in conditiile extinderii UE, si-a propus ca obiectiv stabilirea unor relatii stranse, de parteneriat, cu principalele orase central si est-europene.
formate – (re)constructing the city is a cooperation of galeria noua with springerin – Hefte für Gegenwartskunst and Kulturabteilung der Stadt Wien.
Galeria Noua este situata in zona Piata Universitatii, pe strada Academiei nr. 15, vis-a-vis de Institutul de Arhitectura, iar expozitia formate – (re)constructing the city poate fi vizitata pana pe data de 6 iunie 2004, de miercuri pana duminica intre orele 11:00-19:00.

Sponsor: Connex
Parteneri media: Observator Cultural, IDEA, Business Review, Biz, Ziarul Financiar, Delta RFI, http://www.bumerang.ro, Campus
Partener: RDS
Marketing Communication: add – asociatie de tineret
Pentru informatii suplimentare, fotografii, interviuri, achizitii va rugam sa ne contactati la urmatorul numar de telefon: 0721 880 926 – Dragos Olea
______________________________________________________________
Galeria Noua este un spatiu de arta contemporana sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti, sprijinit de Programul Cultural Elvetian in Romania si Centrul International pentru Arta Contemporana Bucuresti