La a zecea aniversare!

Centrul Internaţional pentru Artă Contemporană Bucureşti împlineste zece ani de activitate, timp în care şi-a construit şi întărit reputaţia de structură, dinamică, non-birocratică, flexibilă şi care oferă un mediu de funcţionare şi de informare normal şi plăcut.

Unii poate îşi mai amintesc de discursul lui George Soros ţinut în 1993 dintr-o postură inedită, urcat pe masa de cocktail ce servea de tribună improvizată, pentru a putea fi văzut şi auzit de sala înţesată de personalităţii ale lumii culturale românesti. Acest discurs / “performance” era în mod involuntar în spiritul evenimentului întrucât marca lansarea pe 1 aprilie a programului de sprijinire şi promovare a artei contemporane.

Zece ani mai târziu acest proiect continuă să existe într-o formulă de funcţionare diferită: Centrul Internaţional pentru Artă Contemporană Bucureşti.

Transformat in fundaţie independentă ce oferă o bază profesională pentru afirmarea tinerilor artişti din România, programul lansat în 1993 are în continuare o funcţie majoră în promovarea şi susţinerea artei contemporane în România.

Pe lângă numeroasele programe şi evenimente dezvoltate pe parcursul celor 10 ani, rolul jucat de fundaţie a fost şi este acela de platformă de comunicare între actorii majori din domeniul cultural aparţinând sferei guvernamentale sau ONG precum şi acela de canal de comunicare cu scena artei internaţionale prin apartenenţa la diferite reţele internaţionale de artă contemporană.

Funcţionând într-o epocă a interdisciplinarităţii, a interconexiunilor pe fondul unei permanente căutări de redefinire, de generare de noi curente, CIAC îşi propune în 2003 o revizuire a strategiei sale de acţiune printr-o apropiere între sfera artei şi sfera afacerilor.

Noii parteneri ai fundaţiei în acest demers sunt: compania de relaţii publice DCCommunication şi Salonul de Creaţie Headvertising care şi-au asumat misiunea de a asista fundaţia în partea de comunicare şi atragere de fonduri din sfera privată către domeniul artei contemporane.

Această aniversare ne oferă prilejul de a adresa mulţumirile noastre în primul rând domnului George Soros şi Fundaţiei pentru o Societate Deschisă care au lansat şi sustinut această initiativă până în 2002. A-i numi pe toti cei care s-au implicat in activitatea centrului ar face o  lista foarte lunga din care ar exista mereu riscul de a omite pe cineva. De aceea, fara a-i numi, adresam multumirile noastre celor care au construit acest proiect, care au participat în cadrul comisiilor consultative, partenerilor, colaboratorilor, prietenilor, participanţilor în cadrul programelor iniţiate de centru, tuturor celor care s-au implicat şi au urmarit activitatile CIAC aprobator sau critic şi nu în ultimul rând consiliului de administratie CIAC, noilor parteneri şi echipei de coordonatori care au făcut ca acest program să împlinească 10 ani.

Pentru a sărbători acest moment, vă invităm sa fiţi alături de noi, marti 1 aprilie, la vernisajul expoziţiei artistului Călin Man care se va bucura şi de prezenţa autorului!

Irina Cios