Galeria S.P.A.C.E.
Centrul International pentru Arta Contemporana Bucuresti CIAC & Fundatia F O R M A T
va invita sa participati in saptamana 27-31 Mai, 2002
la suita de evenimente:
expozitii de o zi propuse de studenti de la Universitatea de Vest Timisoara – Facultatea de Arte Plastice in colaborare cu fundatia F O R M A T
Programul proiectelor:
Luni, 27 Mai, orele 18.00
ION GHERMAN “PALIMPSEST” / cutter-plott
Este un proiect reelaborat dupa lucrarea prezentata la galeria 2/2 Timisoara in cadrul StudentFest 2002 – “inside”.
Pornind de la aspectul unui text braille – transferat in volum (pentru a putea fi citit de persoanele cu handicap vizual), Ion Gherman propune un nou transfer al ‘codului’ – in sens contrar – aplatizind volumul pina la plan – pasind doar ‘umbra’ acestuia… pe peretele galeriei.
CSAKI ISTVAN “SPUNE CE-TI PLACE” / dia (print)
Pornind de la textul, aspectul si mesajul provocator specific ale unor cunoscute reclame stradale – proiectul “spune ce-ti place” propune un transfer de coduri si situatii care pun receptorul in dificultatea de a alege – intre situatii care coexista de fapt – in mod independent de optiunea privitorului, menirea acestuia fiind fie redusa la absurd, fie minimalizata, eventual la o simpla ‘consemnare a evenimentului’.
Marti, 28 Mai, orele 18.00
LAURA BOROTEA “FARA TITLU” / dia
Laura Borotea propune un set de diaproiectii in care recompune, scaleaza si interpune ‘lumii reale’, scene ludice, fotografiate dupa elementele constitutive ale unor jucarii, transformind actiunea, personajele si spatiul intr-un mod creativ propriu.
BENEDEK ERIKA “PROIECTIE” / performance
Miercuri, 29 Mai, orele 18.00
DANA BUZATU “OMBRA” / video
Acest proiect a pornit initial de la subiectul unei posibile ‘autoprezentari’ (un program video denumit INTRO pe care fundatia
F O R M A T urmareste sa-l realizeze in colaborare cu studentii).
Dana Buzatu realizeaza un set de imagini antropomorfe cu un aparat foto digital aproape ‘de jucarie’. Imaginile reprezinta ipostaze personale incarcate cu semnificatii multiple reale sau imaginare, recompuse intr-un mod asemanator unui video-clip.
KOZMA LEVENTE “SELECTIE” / instalatie
Instalatie cu diaproiectoare prezentata initial la galeria 2/2 Timisoara in cadrul “Night Shot Series”. Compozitia elementelor include patru diaproiectii verticale, orientate fiecare spre cite un vas adinc, umplut cu apa, in care plutesc liber, citeva mici ‘ecrane’ patrate.
Acestea preiau fragmentar proiectiile, ducind la modificarea zonelor revelate ale imaginii. Publicul descopera progresiv ca imaginile proiectate reprezinta (fiecare) cite un portret.
Joi, 30 Mai, orele 18.00
ARNOLD ESTEFAN “PERSONAL TIME” / instalatie video
Construita in ideea relationarii si apartenentei aproape idilice, personajele lui Estefan sint proiectate prin ‘oglindiri distantate’ pe un
traseu paralel, care necesita un timp individual (personal) pentru a se recompune intr-o miscare sincrona.
Vineri, 31 Mai, orele 18.00
BARNABAS VETRO “C.V.” / video
De obicei datele biografice continute intr-un “CV” mentioneaza doar experiente culturale ‘elevate’ insa personalitatea individuala este marcata si de evenimente distincte de acestea – in care socialul actioneaza in alt sens asupra personalitatii, asupra normelor si valorilor comportamentale. “Scoala de soferi”, “Pescuitul in WC” sau “Ora de dans” sint momente in care autorul, aflat cu citiva ani in urma, intr-un internat din Sf. Gheorghe, asista sau este obligat de colegii mai mari de camera la anumite “performante” spre a-i distra.
‘NIGHT SHOT SERIES’ / documentatie video / F O R M A T
‘night shot series’ – eveniment expozitional organizat de fundatia F O R M A T in colaborare directa cu un grup de tineri artisti ale caror proiecte individuale sau colaborative au fost expuse intr-un spatiu comun, cel al unei foarte mici galerii din perimetrul Bastion / Timisoara.
Evenimentul a avut loc in perioada 11-16 si 18-22 martie 2002 , cu cite un proiect artistic realizat in fiecare seara, deschis publicului de la ora 19.00.
‘night shot series’ ramine un debut pe scena artistica timisoreana in ceea ce priveste organizarea independenta a unei actiuni expozitionale de tip serial – care a prezentat un grup de proiecte artistice din zona ‘alternativa’ – instalatie, video-instalatie, performance etc.
Spatiul este semnificativ, atit din punct de vedere al dimensiunii (aprox. 5 m2) cit si al situarii in perimetrul istoric si cultural al orasului. Actiunea in sine, cuprinzind cele 11 proiecte, nu putea fi realizata in spatiul respectiv decit in acest mod – serial.
Acest lucru a contribuit direct la caracterul experimental al evenimentului, determinind atit artistii participanti sa investigheze posibilitatile unui demers artistic ‘site-specific’ cit si publicul – sa revina in mod constant in fiecare seara pentru vizionarea unui nou proiect.
Actiunea va avea loc la Galeria S.P.A.C.E.,
Str. Selari nr. 9-11 / accesul din Intrarea Soarelui nr.1,
Tel./fax: 01 – 3135111, 3135110

Recent Comments