Fundatia Pro Helvetia si Centrul International pentru Arta Contemporana, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti anunta demararea proiectului galeria noua – spatiu de arta contemporana aflat sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti.

Inaugurarea va avea loc vineri 5 octombrie 2001, ora 18:00 în Str. Academiei nr. 15, amplasament de maxima vizibilitate în zona Piata Universitatii.

galeria noua va prezenta artisti români si straini, si va promova cu precadere fotografia, arta video, instalatia, proiectele multimedia si interdisciplinare, precum si proiecte care ilustreaza relatia acestora cu mediile artistice traditionale, tintind catre un public divers ca vârsta, profesie si statut social.

galeria noua îsi propune sa devina un motor cultural în Bucuresti, sa intre în circuitul galeriilor europene, sa genereze o retea cu spatii expozitionale similare din alte capitale si sa dezvolte cu acestea proiecte comune. Unul dintre obiectivele sale majore este sa încurajeze si sa promoveze deopotriva artistii tineri si pe cei deja consacrati si sa functioneze ca un loc de întâlnire, informare, discutii pe teme de arta contemporana.

Structura de programe a galeriei va acoperi urmatoarele directii: expozitii si evenimente de arta contemporana; conferinte,  întâlniri si prezentari (în cadrul carora publicul va avea contact direct cu artisti, curatori, critici, etc); documentare si informare (constituirea unui fond de materiale documentare cataloage, afise, casete video, CD-Rom-uri puse la dispozitia vizitatorilor). 
galeria noua intentioneaza sa contribuie la informarea publicului în legatura cu ultimele tendinte din arta contemporana si, nu în ultimul rând, sa antreneze prin proiectele sale sistemul de sponsorizare din România.


Program galerie: Miercuri – Duminica 11:00 – 21:00
Adresa: Str. Academiei 15, Bucuresti – 1
T/F: 313.51.11, e-mail: [email protected]
Persoana contact: Aurora Dediu


TRANSCAFÉ

Inaugurarea spatiului expozitional va avea loc pe data de 5 octombrie 2001, ora 18:00 cu proiectul TRANSCAFÉ, curator Dan Mihaltianu.

Proiectul a prilejuit colaborarea cu ifa-Berlin (Institut für Auslands-beziehungen), fiind prezentat în decursul anului 2001 la
ifa-Galerie Berlin si la ifa-Galerie Bonn.

TRANSCAFÉ ilustreaza circulatia ideilor si conceptelor în Artele Vizuale, reflectând noile tendinte din arta actuala: Transcultura si Transmedia.

Expozitia reuneste artisti internationali cu proiecte legate de cultura româneasca si artisti români ce lucreaza la nivel international si propune un nou tip de interfata în relatia dintre public si creatia contemporana prin intermediul unui ambient prietenos, deopotriva relaxant si provocator.
Reconstruind atmosfera unei café-internet, expozitia va beneficia pe lânga informatia si elementele vizuale (în acest caz proiectii video) specifice unei expozitii de arta si de un spatiu de relaxare si discutii, devenind astfel o platforma de comunicare între artisti si vizitatori.

Participanti:
 Cristian Alexa (New Zork)
Alexandru Antik (Cluj)
Inke Arns (Berlin)
Marius Babias (Berlin)
Olimpiu Bandalac (Bucuresti)
Sandor Bartha (Arad / Budapesta)
Matei Bejenaru (Iasi)
Balazs Beothy (Budapesta)
Mircea Cantor (Nantes)
Coltofeanu/Csongor (Bucuresti)
Ulrike Ettinger (Berlin)
Ion Grigorescu (Bucuresti)
Morten Holmefjord (Bergen)
Barbara Holub (Viena)
Karen Kipphoff (Berlin / Bergen)
Daniel Knorr (Berlin)
Lederer+Macovec (Graz)
Victor Meertens (Sidney)
Dan Mihatianu (Bucuresti / Berlin)
Antonio Muntadas (New York)
Mike Nelson (Londra)
Audrius Novickas (Vilnius)
Markus Orsini-Rosenberg (Damtschach/ Viena)
Alexandru Patatics (Timisoara)
Dan Perjovschi (Bucuresti)
Bruno Pellandini (St. Gallen / Viena)
Pascal Petignat/Peter Riedlinger (Viena / Tel Aviv)
Marilena Preda-Sânc (Bucuresti)
Linda Pollack (Los Angeles)
Rostopasca (Bucuresti)
William Seeto (Sidney)
Gil Shachar (Tel Aviv / Duissburg)
Patricia Teodorescu (Bucuresti)
Roxana Trestioreanu (Bucuresti)

Sponsori:
Multumim si pe aceasta cale firmelor RomSys, GreenHours, Elite România pentru implicarea si sprijinul acordat la realizarea acestui proiect.