Luna această Sibiul va fi gazda a doua evenimente organizate de binecunoscuta Asociație culturală pictor Octavian Smigelschi din Sibiu, dedicate Zilei Culturii Naționale și a Centenarului.

Evenimentele sunt organizare cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale și în colaborare cu Biblioteca Județeană ASTRA și Muzeul Național Brukenthal.

Alexandru Constantin Chituță, președintele Asociației culturale ne-a declarat: ”Suntem bucuroși că la începutul acestui an aniversar pentru România și români să putem organiza la Sibiu, cu prijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale 2 proiecte, din care unul va și organizat atât la Sibiu ât și la Oradea. Proiectele au fost depuse pentru finanțare la Ministerul Culturii și în urma analizei ambele au fost votate. Astfel că din 12 proiecte dedicate Zilei Culturii Naționale, iată că 2 le vom organiza la Sibiu, un oraș al Uniri.”

Primul eveniment va avea loc luni 15 ianuarie 2018, în sala festivă a Bibliotecii Județene ASTRA  fiind intitulat ”Transilvania și pictura națională”. Evenimentul constă în realizarea unei expoziții grandioase cu creația pictoruui sibian Octavian Smigelschi. Chiar dacă expoziția a mai avut loc la Sibiu și apoi în alte orașe din țară, această expoziție va fi unică pentru că va aduce în prim plan realizări cu teme românești ale artistului sibian. Se cunoaște aplecarea pictorului Smigelschi pentru pictura națională atât laică cât și de factura bisericească.

Un alt doilea eveniment în premieră națională va avea loc duminică 21 ianuarie 2018 în aceași sala festivă a Bibliotecii Astra fiind un extraordinar concert intitulat ”Muzica Centenarului, incursiune muzicală de 100 de ani 1918-2018”, avându-i pe scenă pe Radu Nechifor alături de bandul său, pe baritonul Ștefan Ignat, directorul Operei Naționale București, pe soprana Florina Mariș Hinsu și pianista Camelia Matei. După cum ne-a relatat directorul artistic al evenimentului, Alexandru Chituță, programul va conține piese și aranjamente cu nai, pian, muzică clasică românească și arii folclorice românești.