Fundația Ilfoveanu a deschis cel mai complex spațiu pentru promovarea celor șapte arte în orașul Pitești. Spațiul este dedicat atât pasionaților de artă, dar și publicului general, și va găzdui, de la lansări de carte, concerte de muzică contemporană și expoziții de artă modernă, până la proiecții de filme și piese de teatru. Fundația Ilfoveanu reprezintă cea mai importantă investiție privată în domeniul culturii din orașul Pitești. Mai mult decât un spațiu dedicat celor șapte arte, Fundația Ilfoveanu își propune să devină și un spațiu educațional, atât pentru adulți, cât și pentru adolescenți și copii – de la cursuri de arte vizuale (pictură, modelaj, desen sau istoria artelor), dans, muzică, teatru, scriere creativă, până la cursuri de dezvoltare personală, astronomie sau astrologie.

Fundația dispune de un spațiu special amenajat pentru expoziții de artă temporare care găzduiește, în acest moment, expoziția de familie Ilfoveanu, cu lucrări ale pictoriței Ana Ruxandra Ilfoveanu, ale fotografului Nicu Ilfoveanu, precum și ale sculptorului Adrian Alexandru Ilfoveanu. Pe lângă aceasta, fundația va prezenta expoziția permanentă Ilfoveanu, cu opere ale renumitului pictor Sorin Ilfoveanu și va dispune de o sală de spectacole pentru concerte, dar și de un spațiu deschis pentru comercializarea de obiecte de artă, cărți și materiale pentru pictură. Piteștenii se vor mai putea bucura, la intrarea în incinta fundației, de o librărie-cafenea, unde vor avea acces la publicații de artă contemporană. De altfel, librăria s-a născut ca o donație de 150 de albume de artă modernă pentru care urmează să fie implementat programul “Adoptă o carte”, în cadrul căruia, persoana care va dona un album va avea numele scris pe prima pagină a albumului respectiv. În semn de recunoștință față de donator, albumul va fi amplasat în locul unde Sorin Ilfoveanu a pictat pe peretele din incinta fundației citate din scriitorii și filozofii preferați.

Fundația Ilfoveanu își propune să devină un reper cultural și educațional important pentru iubitorii celor șapte arte, dar și pentru publicul larg, și să le ofere acestora o serie de opțiuni pentru a-și petrece timpul liber într-un cadru cultural organizat la standarde europene de nivelul unor țări precum Franța sau Anglia. Pentru moment, fundația va găzdui expoziții de artă modernă, lansări de carte, concerte de muzică contemporană, proiecții de filme sau piese de teatru. Pe termen scurt și mediu, ne dorim să creăm un program coerent care să le ofere artiștilor din toate domeniile posibilitatea de exprimare”, a declarat sculptorul Adrian Alexandru Ilfoveanu.

Fundația Ilfoveanu este deschisă în fiecare zi, de marți până duminică, în intervalul 10:00 – 18:00, pe Strada Armand Călinescu nr. 2.

 

Despre Sorin Ifoveanu

Născut la Câmpulung-Muscel, Sorin Ilfoveanu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani din România, a urmat cursurile cursurile Facultăţii de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, studiind grafica și pictura la clasa profesorului Corneliu Baba. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, din anul 1971, Sorin Ilfoveanu s-a remarcat de-a lungul deceniilor prin participarea la numeroase expoziții de grup și personale organizate atât în cele mai cunoscute galerii din muzee din țară, cât și din străinătate. Începând cu anii 1970 și până în prezent, lucrările sale au fost expuse la Berlin, Rostock, Oslo, Göteborg, Beratzhausen, Londra, Copenhaga, Viena, Veneția, Budapesta, Praga, Bratislava, Ljubljana, Helsinki, Atena, Sofia, Valparaiso, Chicago, Portland, Moscova, Teheran, Beijing, Tokyo, dar și în centrele culturale românești precum București, Mogoșoaia, Iași, Pitești, Sibiu, Cluj, Timișoara. 

Despre Adrian Alexandru Ilfoveanu

Lector la secția de Sculptură a Universității Naționale de Artă București, Adrian Alexandru Ilfoveanu s-a născut la Pitești și a urmat cursurile Academiei de Artă din București, secția sculptură. Prima expoziție personală a artistului are loc în anul 1998 la Galeriile de artă Bancorex din București, pentru ca peste patru ani să organizeze prima expoziție personală în afara Europei, la Galeria Littman & White din Portland, S.U.A. Începând cu anul 1997, Adrian Alexandru Ilfoveanu a mai participat la expoziții de artă contemporană internațională în Oslo, Sharjah, Helsinki, New Delhi sau Perugia.