“Black Market” 2017
artist Tudor Oltean
galeria: Launloc, Cluj-Napoca.

Deținătorul unui portofoliu de lucrări deja impresionant, Tudor Oltean, student în anul II Master vine să întregească în modul cel mai fericit cu putință o nouă generație de creatori de o inventivitate și o combinatorică plastică și conceptuală aflate mult peste media obișnuitului din școlile superioare de artă românești. Devenirea sa de până acum este o mare promisiune pentru o viitoare ascensiune în infinita lume a Artelor Vizuale, lipsită de limitele artificiale și de mult desființate dintre domeniile sale de manifestare.
El creează obiecte inedite menite a da naștere unor spații conceptuale extrem de bine alcătuite, mereu subsumate unor mesaje majore de mare actualitate.
Proiectul de față întărește aceste afirmații.
Conf. univ. dr. Andrei Florian – UAD, Cluj-Napoca

” Instalatia inglobeaza o serie de obiecte inutilizabile, facand referire la obiecte ilegal comercializate care desi exista in plan fizic nu pot exista oficial.
Oare cum ar fi sa iti creezi propria lume, guvernata de propriile reguli; una in care violenta devenind parca o dorinta, se raspandeste de la o persoana la alta, sustinuta fiind de o economie masiva aflata in continua și extrem de agresivă ascensiune. ”

“Cum ar fi să îți creezi propia lume guvernată de propiile regului unde violența tinde sa devina   dorință omniprezenta. O lume susținută de o economie amplă în continuă dezvoltare.

Negrul este perceput de om drept culoarea nopții, a tenebrelor, a nelegiuirii, o culoare a adancimilor necunoscute ale universului subteran. Negrul în ritualurile umane este culoarea care însoțește starea morții în transcendență.

Proiectul Black Market vorbește despre evenimentele ilegale ale societății. Toate instalațiile sculpturale minimalist-ceramice sau parietale sunt îmbrăcate prepoderent în negru sau tonuri de gri înrudite cu lumea tenebroasă a crimei organizate.

Acest proiect complex ca formulă de abordare, unitar prin minimalismul formelor și a negrului, dincolo de conținutul obiectual dorește devoalarea în fomule plastice a laturii bolnave, negative și umbrite a societății umane spre conștientizarea omniprezenței malefice.

Cand sistemul te dezamageste, iti creezi propriul sistem.

Obiectele se prezinta ca fiind in pozitie de repaus, ascunse, rusinate de povestea care se afla in spatele acestora.

Cand un sistem te dezamageste, atunci ii creezi propriul sistem.”