Vernisaj 8 iunie, 2017, ora 18.00

Centrul Cultural pentru Unesco Nicolae Balcescu

Strada 11 Iunie 44, București

CONFESIUNI / MĂRTURISIRI

<Caut ceea ce nu pot găsi și găsesc ceea ce nu caut…> Spre acest gând mă conduc lucrările lui Laurențiu Midvichi: labirinturi ce semnifică anumite căutări și, implicit, descoperirea unor răspunsuri subiective.  Este o căutare spirituală, a ceva ce nu stă scris în cărți, ci în sufletul și în mintea fiecăruia dintre noi. Sunt drumuri ce se cer umblate pentru a te duce mai aproape de tine însuți, sunt căi întortocheate care – pe măsura ce se / te pierd, de fapt, te și se (re)găsesc.  

Labirintul, în viziunea lui Laurențiu Midvichi se identifică cu anumite parcursuri, dictate de întrebări pe care pictorul și le pune sieși și pe care, la rândul său, le adresează publicului. Însă, dincolo de întrebare, el oferă și o perspectivă proprie asupra lucrurilor: răspunsurile sale nu sunt doar îmbrăcate cromatic, ci și simbolic.

Lucrările te captează, la o primă privire prin paleta cromatică bogată ce pune și mai mult în valoare contururile. Culori, pe cât de puternice, pe atât de calde, amplifică sensul trasmis de imaginea în sine. Jocurile de culori și de sensuri par să îl definească pe Midvichi care nu lasă întaietate unora, în fața altora.

Cand te afli în fața unei lucrări de Midvichi, timpul și spațiul sunt irelevante, iar sensul devine primar.

Mesajul pe care pictorul îl pune pe pânză se adresează mai mult minții, decât privirii. El se cere a fi ințeles, nu doar privit; este îmbogățit de sensuri care ți se dezvăluie parcurgând  nu doar lucrările sale, ci raportându-te și la elemente de spiritualitate creștină. Chipuri ce aduc a sfinți și contururi de edificii ale lăcașelor de cult, precum și alte simboluri regăsite în credința înaintașilor noștri  sunt doar câteva detalii ce te împiedică să “citești” superficial  compoziția; ele te ademenesc și te țin prins într-un sens care te poartă, din aproape în aproape, pe căile întortocheate ale labirinturilor. Sunt sensuri ce se relevă celui ce îndrăznește să se aventureze în căutarea lor.  

Dacă pentru un artist lucrările sale sunt mărturisiri ale propriilor credințe, atunci pentru Laurențiu Midvichi Labirinturile sunt invitații adresate privitorilor de a intra în sfera gândurilor sale, a preocupărilor sale de moment, ce definesc aceasta etapă a parcursului său artistic.

Mimi Necula, iunie 2017