Dinamică și efervescență au fost cuvintele-cheie care au definit inaugurarea expoziției „Semn pentru IDENTITATE”, la care au participat peste 100 de invitați – autori și artiști români din țară și din diaspora.
Evenimentul, organizat luni – 28 mai 2018 de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Administrația Prezidențială, face parte din proiectul Festivalului Culturii Românilor de Pretutindeni, iniţiat alături de Ministerul Culturii și Identității Naționale și de Uniunea Artiştilor Plastici din România.
Implicarea în acest proiect și dinamica vizibilă a ICR au fost reliefate de președintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu, care a menționat trendul ascendent al colaborării Institutului cu diaspora, în cuvântul de deschidere adresat invitaților.
„Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni este un demers menit să pună în valoare potențialul creator al diasporei și să consolideze legăturile dintre noi, cei din România care sărbătorim 100 de ani de viețuire împreună și cei care rămân români între alte frontiere, aproape sau departe fizic, dar mereu aproape, moral și sufletește, de țară. În ultima perioadă, ca parte a strategiei actualei conduceri, am intensificat colaborarea cu românii și artiștii români din diaspora, conștienți că trebuie să le vorbim românilor de pretutindeni și să le oferim instrumentele potrivite pentru a promova România în rândul locuitorilor țărilor în care trăiesc”, a declarat doamna Liliana Țuroiu.
Susținerea ICR pentru organizarea Festivalului Românilor de Pretutindeni a fost remarcată și de consilierul prezidențial, doamna Sandra Pralong.
„Acest festival nu ar fi fost posibil fără sprijinul ICR și fără implicarea Uniunii Artiștilor Plastici. Liliana Țuroiu este și un antreprenor cultural de excepție. Calea dintre idee și implementare depinde de cei care iau ideile și le materializează și acest lucru nu ar fi fost posibil fără ICR”, a spus consilierul prezidențial Sandra Pralong.
Pe simezele expoziţiei, curatoarea Eugenia Oprescu şi Anca Boeriu, coordonatoarea proiectului festivalului, au propus o apropriere între gesturi și expresii vizuale a zece artiști români din țară și din străinătate.
Astfel, festivalul redefinește valoarea artistului român, indiferent de spațiul geografic în care acesta se află și reface legături culturale între România și diaspora.
Au fost prezentate lucrări de Brândușa Bontea, Viorel Chira, Oliviei Janku, Petru Lucaci, Cristian Paraschiv, Delia Perrois, Mariei Petcu, Zitta Ring-Pavel, Radu Tuian şi Vasile Tolan.
Textul „Cuvintele lui Iov” aparținând lui Matei Vișniec a fost transformat de studenţii departamentului Grafică din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti într-o carte-obiect ce a fost, de asemenea, expusă în Sala Mare a Institutului Cultural Român.
Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, a lansat editurii ICR provocarea de a face cunoscut textul lui Matei Vişniec, într-o ediție princeps.
„Sunt bucuros că fac parte din acest proiect, întrucât Bucureștiul este într-o efervescență extraordinară. Densitatea și anvergura evenimentelor i-ar conferi titlul de capitală europeană. Am văzut în programul ICR din diverse capitale europene că sunt invitați artiști români care trăiesc acolo. Este important și pentru Institut și pentru noi să-i aducem și în București. Mulțumesc ICR și Administrației Prezidențiale că au inițiat proiecte cu un uriaș potențial cultural românesc”, a declarat Petru Lucaci.
Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni a adus împreună artişti din mai multe domenii de creaţie pentru a dezvolta comunităţi care să celebreze cultura română, indiferent pe ce meleaguri trăiesc autorii. http://www.icr.ro/pagini/efervescenta-diasporei-redata-publicului-prin-expozitia-semn-pentru-identitate-organizata-de-icr
Recent Comments