„Murnu – neam de artiști” Arta plastica contemporana romaneasca

Galeria Dialog, Bucuresti

vernisaj, 12 februarie 2015

Prima expoziţie din acest an găzduită de Galeria „Dialog”, vă invită să pătrundeţi în universul trăirilor unui neam de artişti aromâni – MURNU, pictori, sculptori, graficieni şi oameni de litere ale căror lucrări au încântat, vreme de mai bine de un secol, generaţii de iubitori de artă.

Evenimentul va avea loc joi, 12 februarie, ora 18.00, la parterul Primăriei Sectorului 2, vernisajul bucurându-se de prezenţa istoricului de artă Doina Mândru şi a scriitorului Tudor Octavian.

Fiul preotului prof. Ioan G. Murnu, Ary Murnu, s-a născut în 1881 în Xanti, Macedonia, a studiat la München şi a urmat Şcoala de Belle Arte la Iaşi, dedicându-şi întreaga viaţă picturilor – în special peisajelor, dar şi caricaturilor, ilustraţiilor, machetelor de bilete de bancă şi multor altele lucrări grafice.

Fiul său, Ion Lucian Murnu, a fost cel mai dăruit profesor de sculptură pe care l-a avut şcoala românească , fiind vreme de patru decenii profesor la catedra de sculptură, unde s-a bucurat de aprecierea confraţilor şi mai ales a studenţilor.

În timpul vieţii (1910-1984) a avut doar două expoziţii personale, dar după 1990 artistului i-au fost consacrate mai multe vernisaje în ţară şi în străinătate. Fratele lui Ary, George Murnu, născut în 1868 în Veria, Macedonia, s-a dedicat studiilor de literatură şi lingvistică elenă, fiind prof. univ. titular la Catedra de arheologie a Universităţii Bucureşti. Ulterior este numit director al Muzeului de Antichităţi, iar din 1923 este ales membru al Academiei Române.

De foarte puţini cunoscută, deşi a participat fără întrerupere la toate Saloanele oficiale de desen şi gravură în perioada 1930-1944, Ecaterina (Titi) Filionescu-Murnu, fiica lui George Murnu, s-a impus în lumea artelor, aidoma tatălui, unchiului şi vărului său.

Vă invităm, aşadar, la un vernisaj cu totul special, expoziţia „Murnu – neam de artişti”, de la parterul Primăriei Sectorului 2, putând fi admirată zilnic până pe 12 aprilie 2015, între orele 10.00 – 18.00, intrarea fiind liberă.

Murnu