Vlad Eftenie, castigator la Sony World Photography Awards

sursa: www.clubulfoto.com
Juriul competitiei Sony World Photography Awards a desemnat in aceasta dimineata castigatorii categoriilor Open. Printre acestia se afla si un fotograf roman, Vlad Eftenie, castigator la categoria “Open Low Light” cu o fotografie realizata in toamna anului trecut. Imaginea sa s-a evidentiat in fata juriului dintre toate cele peste 70.000 de cadre inscrise in concurs de catre fotografi din 166 de tari.
Vlad Eftenie, Romania. Castigator la categoria Open – Low Light

VladEftenie_Romania_-Shrotlist_Open_LowLight_2014-580x384

Fotografia “First Snow” semnata de Vlad Eftenie, Locul I in categoria “Open – Low Light”
Imaginea castigatoare se intituleaza “First Snow” (“Prima zapada”) si a fost realizata in Bucuresti, in statia tramvaiului 41 de pe Bulevardul Turda, in toamna anului trecut. Imaginea surprinde prima ninsoare sau, mai bine zis, primul viscol si ninsoarea din ce in ce mai abundenta care s-a abatut asupra Capitalei.
Despre momentul in care a realizat fotografia, Vlad povesteste ca a ezitat initial sa scoata aparatul si sa fotografieze dar, in timp ce mergea spre casa, ninsoarea devenise din ce in ce mai abundenta iar efectele viscolului isi faceau deja aparitia: traficul devenise greoi iar vantul puternic si rece crea disconfort. Chiar daca orasul devenise aproape pustiu, cativa pietoni infruntau viscolul in asteptarea tramvaiului, momentul care l-a determinat pe Vlad Eftenie sa surprinda acest cadru si sa imortalizeze o imagine care descrie foarte realist sosirea timpurie a iernii in Capitala.
Premiul castigat de Vlad Eftenie ii aduce acestuia un aparat foto mirrorless Sony A6000 si sansa de a concura alaturi de ceilalti noua castigatori ai sectiunilor Open pentru Premiul cel Mare in aceasta categorie a concursului, in valoare de 5000 USD. In plus, fotografia sa va fi expusa in cadrul expozitiei WPA de la Somerset House – Londra, in perioada 1-18 mai 2014 si va fi tiparita in albumul foto oficial al competitiei, editia din 2014. Fotografiile castigatoare inainte de etapa finala pot fi vazute pe siteul Sony WPA.
Anul acesta, fotografi din 166 de tari au trimis aproape 140.000 de imagini, fiind inregistrat cel mai mare numar de inscrieri din istoria celor sapte ani ai concursului. Dintre acestea, juriul a selectat o lista reprezentativa a celor mai bune lucrari fotografice din intreaga lume. Premiul pentru Fotograful Anului va fi dezvaluit pe 30 aprilie 2014. Castigatorul distincției L’Iris D’Or va primi 25.000 de dolari, iar Fotograful anului va primi 5.000 de dolari. Toti castigatorii primesc si cel mai nou echipament foto de la Sony.
Odata cu premiul obtinut de Vlad pentru cea mai reusita fotografie “in lumina slaba” (la categoria Low Light), Romania incepe sa dezvolte deja o ‘traditie’ in acest concurs. Este deja al doilea an consecutiv cand un fotograf din Romania ajunge in finala. Anul trecut Premiul cel Mare la categoria Youth a fost castigat de Alecsandra Dragoi, devenind astfel, primul fotograf roman care castiga finala SWPA.
Asadar, felicitari Vlad pentru premiul obtinut si iti tinem pumnii in finala!