Samoilă Mârza – fotograful Unirii

Samoilă Mârza – fotograful Unirii

text Aurel Sîntimbrean

Unul dintre cele mai importante evenimente din istorie României, Unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918, a fost imortalizat de un singur fotograf, Samoilă Mârza din satul Galtiu, județul Alba.

S-a născut la 18 septembrie 1886. Pasiunea pentru fotografie a dobândit-o din tinerețe, când, între 1909-1911 și-a făcut ucenicia alături de fotograful sibian Iainek.

Resize of 029_Samoila Marza uniforma

Participant la primul Război mondial, Samoilă Mârza a ajuns pe frontul din Italia, făcând parte din serviciul topografic și fotografic al armatei austro-ungare. În timpul războiului a luptat şi a fotografiat aspecte de pe front, alături de chipuri de soldați.

În 1918, după terminarea războiului, pe drumul de întoarcere spre casă, se oprește la Viena, unde a fost constituit Consiliul Național Român Militar. Aici realizează patru fotografii în curtea unei cazărmi, unde a avut loc sfințirea drapelului Consiliului, în prezența lui Iuliu Maniu, a ofițerilor și soldaților.

Samoilă Mârza a ajuns acasă în ultimele zile din luna noiembrie 1918. A participat la organizarea delegaţiei din satul Galtiu, imortalizând, în trei clișee, o parte din consăteniii săi, pregătiți pentru participarea la adunarea de la Alba Iulia.

Ajuns la Alba Iulia, la Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918, fotograful Samoilă Mârza a reuşit să surprindă şi să execute cinci fotogarfii, înfăţişând trei scene cu mulţimea de pe Platoul Romanilor şi două cu tribuna principală, de unde au vorbit episcopul Iuliu Hosu şi dr. A.Vlad. Aceste fotografii sunt singurele care înfăţişează aspecte de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, care a consfinţit Unirea Transilvaniei cu România.

În interiorul Sălii Unirii nu a făcut fotografii, fiindcă Samoilă Mârza nu a avut permis de intrare. Numărul redus de fotografii de la acest măreţ eveniment a fost motivat de Samoilă Mârza de timpul nefavorabil şi mai ales de aparatura foarte grea: aparatul cu burduf, trepiedul, clișeele pe sticlă.

Samoilă Mârza, cu aparatul fotografic cu burduf legat pe portbagajul nelipsitei sale biciclete, a participat în cadrul judeţului Alba şi în Transilvania, la numeroase manifestări cultural istorice naţionale, pe care le-a imortalizat în imagini fotografice. A marcat vizita regelui Ferdinand I din anul 1919 de la Alba Iulia, Abrud şi Câmpeni, încoronarea regelui Ferdinand I şi pe regina Maria la 22 octombrie 1922, serbările comemorative din 1924 de la împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, serbările Unirii din 1929 de la Alba Iulia cu prilejul împlinirii a 10 ani de la unirea Transilvaniei cu România, etc.

La începutul anului 1919, Samoilă Mârza a întocmit un album intitulat „Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri”, din care, un exemplar a fost depus de delegaţia română la Conferinţa de pace de la Versailles, iar alte exemplare au fost trimise unor personalităţi ale vremii, printre care, regelui Ferdinand I, Nicolae Iorga, Iuliu Maniu, Iuliu Hosu, generalului Berthelot. Regele Ferdinand I, pe lângă felicitările adresate, l-a acceptat printre furnizorii curţii regale, iar generalul Berthelot i-a trimis un permis de călătorie gratuită pe căile ferate franceze.

O parte din fotografiile sale, inclusiv aparatul fotografic, au fost cumpărate de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Samoilă Mârza a decedat la 19 decembrie 1967, fiind înmormântat în cimitirul Maieri din Alba Iulia.

În anul 2003, în satul său natal Galtiu, comuna Sântimbru, județul Alba, a fost dezvelit un bust al fotografului Samoilă Mârza, realizat de sculptorul Borteş Narcis Dumitru. Tot atunci a fost lansată cartea „Samoilă Mârza, 1886-1967, Fotograful Unirii Transilvaniei cu România” şi a avut loc vernisajul unei expoziţii cu o parte din opera fotografului.

Cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, Expoziția etnografică Sântimbru-Galtiu, va fi completată cu fotografii realizate de Samoilă Mârza la acest eveniment, precum și cu alte imagini surprinse de-a lugul timpului de fotograf.

Primăria comunei Sântimbru va realiza o carte album omagială cu opera fotografului Samoilă Mârza, considerată mai puțin cunoscută.

(Bibliografie: Consiliul local Sântimbru – Samoilă Mârza, 1886-1967, Fotograful Unirii Transilvaniei cu România; A. Sîntimbrean, H. Bedelean, A.Bedelean – Monografia comunei Sântimbru).

 

Aparatul fotografic, expus la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

Resize of 030_Samoila Marza aparat foto

 

Albumul oferit lui Nicolae Iorga, aflat în colecția Bibliotecii Academiei Române

Resize of album unire 1918 samoila marza LM0_0001

Resize of album unire 1918 samoila marza LM0_1024 Resize of album unire 1918 samoila marza LM0_1025 Resize of album unire 1918 samoila marza LM0_1026 Resize of album unire 1918 samoila marza LM0_0002Resize of album unire 1918 samoila marza LM0_1027Resize of album unire 1918 samoila marza LM0_1028Resize of album unire 1918 samoila marza LM0_1029Resize of album unire 1918 samoila marza LM0_1030

Resize of album unire 1918 samoila marza LM0_0003

 

Aniversarea a 100 de ani de la nașterea lui Avram Iancu

 

Resize of 045_Samoila Marza Avram Iancu1 Resize of 046_Samoila Marza Avram Iancu2

 

Bustul fotografului Samoilă Mârza, realizat de sculptorul Borteş Narcis Dumitru, în satul său natal Galtiu, comuna Sântimbru, județul Alba.Resize of 033_Samoila Marza bust

 

3 total comments on this postSubmit yours
 1. Am o nelamurire: de ce e semnat peste tot Emanuil Marza, desi spuneti ca il chema Samoila Marza? Va multumesc!

 2. Referitor la semnătură – avea două prenume Emanuil Samoilă. În anumite documente, precum catalogul de la școală apare cu prenumele Samoilă. Se pare că defapt așa i se zicea, Samoilă. Chiar și numele, Mîrza apare scris cu â. În cartea biografică și pe placa statuii este scris Samoilă Mârza.

 3. Lucian, multumesc mult pentru clarificare!

1 pingback on this post
Submit your comment

Please enter your name

Your name is required

Please enter a valid email address

An email address is required

Please enter your message

About

Modernism.ro construieşte infrastructura, adică autostrăzile, viaductele şi podurile de informaţie, pentru a te bucura de creativii dependenţi direct din rezervaţiile lor naturale.

Modernism.ro îţi aduce online evenimentele expoziţionale, vernisajele şi stă de vorbă cu artiştii într-un stil relaxat.

Modernism.ro nu se identifică în mod necesar și nu își asumă răspunderea pentru opiniile și viziunile exprimate în materialele de pe SITE și/sau în comentariile utilizatorilor SITE-ului. De asemenea, ne rezervăm dreptul de a nu publica, de a șterge sau refuza orice comentariu sau material care aduce prejudicii grave de orice natură la adresa unui alt utilizator sau persoane, ori ale cărui idei sunt complet în afara conceptului general al SITE-ului, ori care contravin valorilor de bază prezentate pe SITE. De asemenea, linkurile din SITE către alte site-uri (site-uri externe) sau imaginile sau clipurile de pe alte site-uri nu sunt aprobate, verificate sau autorizate de SITE. Site-ul nu își asumă nicio responsabilitate pentru acele linkuri, imagini sau clipuri video.

Pentru a putea utiliza continutul materialelor publicate de site-ul Modernism.ro vă rugăm să menționați sursa www.modernism.ro.

Modernism © 2014 All Rights Reserved

The Leading Romanian Art Magazine Online

Display Pagerank
Nice... skip and back to the content

Like us on Facebook and stay updated on global art news, focus on Romania.

Thanks... but I've already liked this site!