21 – 26 aprilie 2012, Timișoara, a 8-a ediţie

Cafékultour – săptămâna cafenelelor, la a opta ediţie în acest an, este un eveniment organizat în parteneriat de către Institutul francez şi Centrul Cultural German din Timişoara. Este întâlnirea anuală festivă a tinerei creaţii contemporane în cafenele, baruri, librării şi alte locuri din oraş destinate convivialităţii.

Cafékultour este dovada vie a dorinţei de a promova diversitatea culturilor, variatele forme de expresie şi de a pune în valoare tinerii creatori contemporani. Săptămâna cafenelelor a devenit un pretext de întâlnire, indispensabilă vieţii culturale a publicul timişorean. Această serie de manifestări s-a născut din lipsa spaţiilor culturale alternative din oraş, motiv pentru care organizatorii săi au stabilit barurile şi cafenelele ca loc de întâlnire cu publicul tânăr şi deschis faţă de noile forme de expresie culturală şi artistică.

 

Şi în acest an Cafékultour şi-a propus să cucerească inimile participanţilor şi să ofere de-a lungul celor 6 seri un program cultural variat, care promovează arta tânără în diferitele ei forme: film, luterie şi concert din legume, scurt-metraje, muzică, teatru, dans… O săptămână culturală plasată sub semnul originalităţii, al diversităţii locurilor şi formelor de expresie artistică, o alternativă originală pentru difuzarea şi promovarea culturilor emergente în spaţiul urban!

 

INTRAREA ESTE LIBERĂ LA TOATE EVENIMENTELE !

 

PROGRAM:

 

Sâmbătă 21.04, ora 19

Seara poloneză

Guide to the Poles – proiecţie de filme documentare

Bunker (str. Emanoil Ungureanu nr. 19)

 

Duminică 22.04, ora 19

Seara latino-americană

Dans cu clubul de dans sportiv Magnum

Cuib d’arte (str. Mărăşeşti nr. 4)

 

Luni 23.04, ora 19

Seara germană

Short films night cu Hanno Höfer

Zai Après Café (str. Mercy nr. 5)

 

Marţi 24.04, ora 19

Seara românească

Giovannino fără frică – spectacol cu teatrul Merlin

Porto Arte (bd. 16 Decembrie 1989)

 

Atelier de luterie şi muzică din legume şi fructe cu Eric Van Osselaer

ora 12 – Librăria Cărtureşti Mall (Iulius Mall)

ora 16 – Restaurantul Biofresh (str. Eugeniu de Savoya nr. 10)

 

Miercuri 25.04, ora 19

Seara germană

Jazzchansons cu Karin Oehler şi Holger Engel

Café de Paris (Str. Hector nr. 4)

 

Masterclass fructe şi legume muzicale cu Eric Van Osselaer

ora 16 – Scârţ (str. Zoe nr. 1)

 

Joi 26.04, ora 19

Seara franceză

Concert cu instrumente din fructe şi legume cu Eric Van Osselaer

Al-kimia (str. V.V. Delamarina nr. 2)


Seara poloneză

Guide to the Poles

proiecţie de filme documentare poloneze

 

Sâmbătă 21.04, ora 19

Bunker (str. Emanoil Ungureanu nr. 19)

Eveniment organizat în parteneriat cu Institutul polonez din Bucureşti

 

Seria de filme „Guide to the Poles” exprimă o dorinţă de libertate reprezentativă pentru societăţile care au trăit sub regimul comunist. Este o adevărată călătorie cinematografică prin intermediul vieţii cotidiene, a rădăcinilor creativităţii şi … a libertăţii poloneze. Pătrundeţi în lumea rock-ului şi în realitatea copiilor din acea perioadă.

 

Toys

Polonia, 2011, 52 min. / realizat de Andrzej Wolski

 

Filmul prezintă realitatea din Polonia socialistă prin intermediul lumii jucăriilor. Imaginaţia şi gândirea liberală ale unui copil sunt stimulate cu ajutorul jucăriilor costisitoare sau al jucăriilor din epoca comunistă?

 

Beats of Freedom

Polonia, 2010, 72 min. / realizat de Wojciech Slota

 

Un film care schiţează o paralelă între istoria Poloniei comuniste şi istoria muzicii rock poloneze, paralelă văzută din perspectiva jurnalistului englez de origine poloneză, Chris Salewicz. O călătorie muzicală care exprimă dorinţa şi libertatea ultimilor 50 de ani.

 

Filmele sunt în limba poloneză, subtitrate în limba engleză

 

Seara latino-americană

Dans cu clubul de dans sportiv Magnum

 

Duminică 22 aprilie, ora 19

Cuib d’arte (str. Mărăşeşti nr. 4)

Atmosfera incendiară o pregătesc în săptămâna cafenelelor dansatorii de la Magnum Team, Clubul de dans sportiv din Timişoara. Acompaniaţi de muzică spaniolă, dansatorii vor mişca la propriu şi la figurat publicul timişorean pe paşi de dans latino-american.

Punctul culminant al serii va fi dedicat dansului spaniol paso-doble. În seara de dans latino-american trezim spiritul latin al timişorenilor, care şi în această ediţie a Cafekultour se pot bucura de o mare diversitate de expresie culturală.

Înfiinţat în 2005, clubul de dans sportiv MAGNUM TEAM are un palmares bogat cu care se poate mândri, oferind o alternativă pentru toţi cei interesaţi de dans, de la cei începători până la avansaţi, respectând valoarea, performanţa şi dorinţa fiecărui sportiv.

Poftiţi la dans !

 

Seara germană

Short films night cu Hanno Höfer

Luni 23 aprilie, ora 19

Zai Après Café (str. Mercy nr. 5)

 

Regizor, actor, scenarist şi muzician, născut în 1967 la Timişoara, Hanno Höfer a studiat între 1990 şi 1992 „Istorie sud-est-europeană” la Berlin şi apoi, între 1994 şi 1998 „Film şi regie” la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. Aici l-a întâlnit pe Cristian Mungiu (regizor şi scenarist). Împreună cu acesta şi cu Oleg Mutu (cameraman) a pus bazele firmei de producţie „Mobra Films”, cu sediul în Bucureşti.

 

A regizat trei filme de scurt metraj: „Telefon în străinătate”, „Dincolo” şi „Ajutoare umanitare”, premiate la „Festivalul Internaţional de Film al Şcolilor de Film” din München, „Festivalul de Film Est-European” de la Cottbus şi „CineMAiubit” din Bucureşti.

 

Hanno Höfer reuşeste cu succes să îmbine veleităţile sale artistice, adăugând umor şi carismă atât scurtmetrajelor sale, printre care se numără binecunoscutul episod „Tovarăşi, frumoasă e viaţa” din filmul „Amintiri din epoca de aur”, cât şi activităţii sale, mai bine cunoscute, ca muzician, în concertele trupelor Orient Expres şi Nightlosers.

 

În această ediţie a săptămânii cafenelelor Hanno Höfer ne va surprinde cu noul său documentar etnografic, despre ultimii fierari tradiţionali, intitulat „Oameni şi Fiare”. Vor putea fi vizionate de asemenea scurt-metrajele „Dincolo”, „Ajutoare Umanitare” precum şi episodul „Tovarăşi, frumoasă e viaţa”.

 

Seara românească

Giovannino fără frică

spectacol cu teatrul Merlin

 

Marţi 24 aprilie, ora 19

Porto Arte (bd. 16 Decembrie 1989)

 

Giovannino fără frică, de Ioona Rauschan

Regia: Mona Marian

Scenografia: Eugenia Tărăşescu Jianu

Muzica: Corina Sârbu

Distribuţia: Maria Kristofoletti, Angelica Pamfilie, Doru Maniu, Gina Macovei, Diana Boboc, Luana Uncrutiu, Laura Miculescu, Laurenţiu Pleşa

Înfiinţat, în 1949, ca o secţie a Teatrului de Stat din Timişoara, Teatrul de Păpuşi din Timişoara a trecut ulterior la statutul de teatru independent, şi de-a lungul timpului a ajuns să fie cunoscut şi apreciat în lumea păpuşărească prin originalitatea, imaginaţia şi valorificarea noilor mijloace de exprimare teatrală.

Textul dramatic de Ioona Rauschan, Giovannino fără frică, pare a fi unul destul de simplu, dar în spatele replicilor se ascunde un tărâm fantastic, accesibil atât copiilor, cât şi adulţilor. Giovannino, cel fără de frică, reuşeşte să pună pe fugă un căpcăun ridiculizându-l şi lăudându-se cu faptele sale de vitejie. Ca amintire, căpcăunul îi lasă o oglindă. Această oglindă este cheia spre găsirea celei mai frumoase fete. Dar oare îi va reuşi lui Giovannino, acel lucru la care a sperat?

Un lucru este sigur: în cadrul săptămânii cafenelelor, teatrul Merlin va atrage publicul tânăr şi mai puţin tânăr spre un tărâm fantastic, dedicat unui artist drag Teatrului Merlin şi oraşului: Ioona Rauschan.

 

 

Tot marţi, vă invităm la atelierul de luterie şi muzică din legume şi fructe cu Eric Van Osselaer.

Atelier destinat celor înscrişi în prealabil! Pentru detalii şi înscrieri: [email protected]

Un concept unic!

ora 12 – Librăria Cărtureşti Mall (Iulius Mall)

ora 16 – Biofresh (str. Eugeniu de Savoya nr. 10)

 

Seara germană

Jazzchansons

cu Karin Oehler şi Holger Engel

 

Miercuri 25 aprilie, ora 19

Café de Paris (Str. Hector nr. 4)

 

Karin Oehler şi-a descoperit pasiunea pentru muzică încă de la vârsta de 10 ani. În paralel cu studiul de canto, a făcut studii de chansonete şi de jazz cu pianistul Manfred Schmitz. După o perioadă în care a lucrat în Bayreuth, în Stuttgart, ea s-a stabilit în anul 2010 la Tübingen, unde este lector de canto şi interpretare muzicală la şcoala de muzică „JamClub”.

 

Mai multe informaţii: www.jazzchansons.com

Seara de şansonete germane, franceze şi engleze în cadrul Cafekultour îi este oferită publicului timişorean de către Karin Oehler (voce) acompaniată de Holger Engel (pian). O seară sub semnul muzicalităţii: şansonete cu elemente de jazz, melodii de jazz cu texte literare vă invită la o călătorie muzicală pe aripile iubirii.

 

Tot miercuri vă invităm şi la masterclass-ul fructe şi legume muzicale cu Eric Van Osselaer

Masterclass destinat celor înscrişi! Pentru detalii şi înscrieri: [email protected]

Un concept unic!

ora 16 – Scârţ (str. Zoe nr. 1)

 

Seara franceză

Concert cu instrumente din fructe şi legume

cu Eric Van Osselaer

 

Joi 26 aprilie, ora 19

Al-kimia (str. V.V. Delamarina nr. 2)

 

Eric Van Osselaer s-a născut la Bruxelles, a locuit 10 ani în Irlanda, iar în 1999, după naşterea fiului său, a plecat în Australia. Susţine primul concert pe bază de fructe şi legume proaspete în 2004, la festivalul de artă sonoră City Sonics, la Mons, în Belgia. După 2 ani, CNN Europa, France Inter şi Radio Canada devin interesaţi de el.

 

Din 2009 străbate Franţa de la un capăt la altul pentru a-şi susţine concertele „Orgabits”. În ce constă acest proiect? După cum spune chiar artistul, evoluţia fructelor şi a legumelor este legată la modul cel mai profund de a noastră, este direct legată de biodiversitate, mişcări comerciale, producţii locale, deşeuri şi evoluţia modurilor de consum, calitatea vieţii, istoria şi geografia, chimia şi biologia, medicina, etc. Le utilizăm în multe feluri şi sub multe forme în viaţa cotidiană, iar acestea reprezintă una dintre legăturile noastre principale cu ciclurile vieţii. Sunt totodată o poartă de intrare privilegiată spre creativitatea noastră şi spre descoperirea, explorarea şi întreţinerea simţurilor noastre.

 

Artistul, care de-a lungul timpului a pictat, a sculptat fructe şi legume, a emis sunete prin intermediul acestora, a introdus în 2006 un nou performance viu: concertul Orgabits, luterie şi muzică din fructe şi legume proaspete. Acest performance a fost prezentat de multe ori mai peste tot în Franţa, dar şi în Germania şi Belgia. Proiectele născute din munca şi cercetarea lui Eric Van Osselaer nu încetează să crească, să se dezvolte, să intrige, şi atrag atenţia mass mediei regionale, naţionale şi internaţionale.

 

Anul acesta, la invitaţia Institutului francez din Timişoara, Eric Van Osselaer vine şi în România, în cadrul Cafékultour, la Timişoara şi la Iaşi. La Timişoara va susţine 2 ateliere, un masterclass şi un concert. Nu ezitaţi să luaţi parte la o experienţă unică!

Ateliere

Marţi, 24 aprilie

ora 12 – Cărtureşti Mall

ora 16 – Biofresh

Miercuri 25 aprilie, ora 16

Scârţ

Joi 26 aprilie, ora 19

Al-kimia

 

 

Organizatori           

Institutul francez din Timişoara

Centrul Cultural German din Timişoara

Partener principal

Continental

Parteneri                             

Institutul polonez Bucureşti

Teatrul Merlin Timisoara

Librăria Cărtureşti

Bunker

Café de Paris

Zai Après Café

Restaurantul Biofresh

Cuib d’Arte

Scoala de dans Magnum Team

Porto Arte

Al-kimia

Scârţ

Susţinători                          

Goethe-Institut

Auswärtiges Amt

Sponsori                             

DWC

Rohsot

Fropin

Veolia Environnement

Apa Nova

SoundCreation

RDS-RCS

BRD Groupe Société Générale

Rainbow Print

Parteneri media

Zile şi Nopţi

24 FUN

Kiss FM

Radio Reşiţa

Marele Ecran

Alege

modernism.ro

evive.ro

timisoreni.ro

paginidecultura.ro