Universitatea Națională de Muzică București, Centrul de Muzică electroacustică și Multimedia împreună cu Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj vă invită duminică, 18 decembrie 2011 să luați parte la un spectacol unic în România: Remote Ctrl.

Ineditul spectacolului constă în realizarea unui duet, live, între mediul electronic și muzicieni, în timp real prin intermediul tehnologiei. În funcție de context și de partitura concepută, calculatorul reacţionează, acompaniind în timp real partiturile soliștilor, tehnologia avansată făcând posibilă interacţiunea directă, pe scenă, dintre muzicieni  și mediul electronic. Astfel, aceeaşi piesă poate fi mult modificată, de la o interpretare la alta, în funcţie de tălmăcirea artistului pentru o noua aventura muzicală.

Spectacolul are drept protagonişti trei dintre compozitorii români preocupați de utilizarea noilor tehnologii în muzică, specializați în programarea computerului cu Max/MSP/Jitter.

Spectacolul va avea loc in data de 18 decembrie 2011, la Studioul de operă al Universității Naționale de Muzică București – str. Știrbei Vodă, nr. 33, ora 19.00 – 20.30.

Intrare liberă.

Program:

Cătălin Crețu:
*Piano interactions pentru senzori, pian și mediu electronic (2011) – p.a.a.
Pian – Mihai Murariu

Adrian Borza:
*If pentru oboi și calculator interactiv (2011)
*Akedia pentru oboi, nanoKontroler și iFPH (2011) – p.a.a.
Oboi – Adrian Cioban

Constantin Basica:
*Tutorial 7 pentru corn, iPad, live-electronics și live-video (2010) – p.a.r.
*Aș fi putut alege celălalt titlu pentru mine și alt Eu dintr-un univers paralel (2011) – p.a.r.
Corn – Teodor Basica

Cătălin Crețu a obținut titlul de inginer în profilul electromecanic la Facultatea de Maşini şi Instalaţii Electromecanice a Universitatăţii Tehnice din Petroşani (1995), apoi a studiat la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara și Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie muzicală din cadrul UNMB, specializarea Pedagogie muzicală (1993 – 1998) și specializarea Compoziţie (1996 – 2001), clasa prof. univ. dr. Adrian Iorgulescu (1996 – 1998) și clasa prof. univ. dr. Dan Dediu (1998 – 2001). A urmat cursurile de master în Compoziţie şi management cultural (2001 – 2002, bursier Erasmus) și Compoziţie multimedia (2006 – 2008), ambele la Hochschule für Musik und Theater Hamburg. În 2008 a obţinut titlul de Doctor în muzică la UNMB, sub îndrumarea prof. univ. dr. Octavian Nemescu.

Din 2008 este cercetător ştiinţific la Centrul de Muzică electroacustică şi Multimedia al UNMB.

Adrian Borza născut în 1967 este un compozitor activ de muzică instrumentală şi electroacustică. Muzica sa a fost interpretată şi difuzată în Europa, Asia, America de Nord, America de Sud şi Australia, cum ar fi California State University (SUA, 2011), Tokyo University of Arts (Japonia, 2010), Festivalul Electronic Music Midwest, (SUA, 2010), Festivalul Internaţional Sound Art (Germania, 2010), New Zealand School of Music (Noua Zeelandă, 2010), ICMC International Computer Music Conference (SUA, 2010), ISCM World New Music Days (Australia, 2010).

Preocupările sale au fost îndreptate spre Muzica interactivă încă din 2004. Programele sale de calculator ilustrează un mediu avansat de prelucrare şi sinteză sonoră, interpretare muzicală, compoziţie algoritmică şi dans tehnologic. Printre programe se numără iFPH – Interactive Freezer Player Harmonizer (2011), Crossover Filter for 2.1 Channel Sound System (2011), Score Follower (2010), Chopin Interactive (2010), Bach Interactive (2010), Dusk Interactive (2010), VT/RAP – Video Tracking/Real-time Audio Processing Software (2006) şi IAC – Interactive Algorithmic Composition Music Software (2004).

Constantin Basica, născut în București în 1985, a studiat pian la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” cu profesorii Florian Nemeș și Marta Paladi. Și-a luat apoi diplomele de licență în Compoziție clasică și Dirijat de orchestră la Universitatea Națională de Muzică din București. A avut onoarea de a îi avea profesori pe Dan Dediu, Doina Rotaru, Nicolae Coman, Bodgan Vodă și Cristian Brâncuși. Ca bursier Erasmus a studiat un an la Academia de Muzică și Teatru din Hamburg cu Fredrik Schwenk, Peter Michael Hamel și Christof Prick. După absolvirea studiilor în București, s-a întors în Hamburg și a început un program de Master în Compoziție Multimedia sub îndrumarea profesorilor Georg Hajdu și Manfred Stahnke, program pe care l-a încheiat în toamna aceasta. De curând a fost acceptat ca doctorand la Institutul de Cercetare a Artelor Sonice din Belfast.

Interesele sale muzicale sunt foarte variate, întinzându-se de la profesoratul de un an la orchestra Liceului de Muzică „George Enescu“ din București, până la concertele de muzică electronică cu trupa „Rezistența Materialelor“. Compozițiile sale includ piese acustice pentru instrumente solo, ansambluri de cameră și orchestră, câteva dintre ele fiind premiate la concursuri naționale de compoziție. În ultimii trei ani s-a concentrat pe studiul compoziției algoritmice și multimedia, iar noile sale piese de acest gen au fost interpretate în Germania, Irlanda și SUA.

Centrul de Muzică electroacustică și Multimedia (CMeM): Funcționează din 1 octombrie 2008 și are drept scop principal implementarea noilor tehnologii în artele audio – vizuale și multimedia contemporane. Domeniile de interes vizează următoarele coordonate: electroacustica, analiza și sinteza de sunet, spaţializarea și modificarea componenței spectrale a sunetelor, sisteme muzicale interactive (compoziția algoritmică, live electronics, compoziția în rețea), abordarea fenomenelor multimedia din perspectivă muzicală (interacțiuni audio – video, procesare video în timp real, control audio al proceselor vizuale și viceversa).

Cu sprijinul generos al partenerilor: TVR Cluj, Radio România Muzical, Modernism, MIDAS, Sâmbăta Sonoră, Șapte Seri, Veioza Arte, Asociația Opus, B24FUN, ArtClue, Metropotam, Vernisaje, USART, TATAIA, OnlineGallery.ro.

Eveniment facebook

Catalin Cretu: 0726574364, [email protected]