În data de 17 octombrie 2018, la 10 ani de la apariția site-ului altiasi.ro, a avut loc prezentarea în premieră a celui mai nou proiect dezvoltat de Asociația Culturală AltIași pentru comunitate: site-ul www.iasimulticultural.ro – un ghid multimedia al orașului Iași. La eveniment au participat membrii echipei de proiect, care ulterior au oferit un tur ghidat reprezentanților presei prin centrul Iașului, folosind drept ghid informațiile de pe site-ul proaspăt lansat.

„Ghid pentru Iașul Multicultural” este un proiect conceput de Asociația Culturală AltIași și implementat cu ajutorul unei finanțări AFCN. Proiectul se vrea o formulă foarte la îndemâna tinerilor (datorită tehnologiei cu care ei sunt atât de familiarizați) de a lua contact cu un trecut pe care nu-l pot cunoaște decât prin intermediul specialiștilor care fac cercetare istorică fundamentală, din cauză că arhitectura și urmele vizibile ale acestui trecut sunt puține sau nebătătoare la ochi, ceea ce generează întrebări firești și, ca atare, informarea. Cum realitatea istorică a minorităților Iașului este de multe ori „tainică”, s-a impus contribuția istoricilor și colecționarilor de artefacte și documente, care să scoată la lumină date și povești reale ale unor oameni de cultură, politicieni, personaje devenite legende urbane sau ale unor obiecte, opere de artă, clădiri și ziduri, amănuntele unor evenimente tragice sau exemplare.

Scopul proiectului este reafirmarea Iașului ca oraș cu tradiție multiculturală. În acest sens, Asociația Culturală AltIași are în vedere continuarea misiunii educaționale și de formare de noi publicuri prin dezvoltarea acestui ghid multimedia care să însoțească, atât pe cei care vizitează Iașul pentru prima dată, cât și membrii comunității dornici să (re)descopere orașul în care locuiesc, într-un tur al celor mai importante contribuții culturale ale minorităților la istoria și identitatea capitalei Moldovei. Ulterior, informațiile de pe site vor fi traduse în engleză și franceză, pentru mărirea accesibilității și promovarea proiectului și către cetățenii străini interesați de Iași.

Asociația Culturală AltIași a apărut în anul 2011 ca o modalitate formală de recunoaștere și validare a unui proiect cultural susținut exclusiv prin voluntariat din Iași: site-ul AltIasi.ro, un proiect cultural, apolitic, ce are ca scop promovarea alternativelor culturale din oraşul Iaşi, lansat pe 20 octombrie 2008. În decembrie 2015, Asociația Culturală AltIași a susținut deschiderea spațiului de artă contemporană Borderline Art Space. Având în continuare sprijinul AFCN și al Primăriei Municipiului Iași, în anul 2016, Asociația Culturală AltIași a organizat prima ediție a Nopții Albe a Galeriilor, în Iași, iar în 2017 și 2018, cu sprijinul Consiliului Județean Iași, edițiile 2 și 3.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.