Expoziția-container Laurent Pernel

Rezidență: City Switch, octombrie-noiembrie 2010

Artist francez: Laurent Pernel

Vernisajul a avut loc pe 2 noiembrie, la ora 19.00, imediat după încheierea proiectului Eufonia, derulat de Muzeul George Enescu, constând într-un recital-demonstrație Alexandru Tomescu.


foto Lucian Muntean

Expoziție-container: Import-Export

Subiecte sociale:

Relațiile bilaterale româno-franceze. Pavilionul român la Expoziția Universală în Parisul anilor 1900. Romii români în Franța anului 2010

Subiecte culturale:

Arhitectură contemporană – arhitectură Art Nouveau – arhitectură de secol XVIII. Clădiri de business vs palate de patrimoniu

Locație: curtea interioară a Muzeului Național George Enescu, București

Artistul francez Laurent Pernel abordează două probleme în cadrul rezidenței sale artistice la București. Prima este reprezentată de actuala situație, tensionată, a relațiilor bilaterale româno-franceze prin eșecul abordării cazului romilor români în Franța (expulzare). Cea de-a doua este problema arhitecturală și civică a vechilor clădiri din București (paragină, demolare). Astfel artistul decide să folosească un container maritim dela care pornește pentru a crea o replică istorică contemporană la scară monumentală a pavilionului României din cadrul Expoziției Universale dela Paris din 1900 și să îmbrace domurile construcției în materialul sacoșelor (rafie) cu care romii români își transportă lucrurile la expulzare în vara anului 2010.


A doua problematică este atinsă prin plasarea containerului-expoziție în curtea unui vechi palat bucureștean, construit tot în jurul anilor 1900, acum muzeu (Palatul Cantacuzino- Muzeul George Enescu / Calea Victoriei 141), care își datorează conservarea în forma actuală faptului că legislația îi oferă protecție ca și muzeu. Mai mult, plasarea în grădină amintește de construcțiile din secolele XVIII-XIX de tip kiosk (în franceză folie), făcute de către aristocrați în grădinile palatelor lor,  forme arhitecturale destinate petrecerii plăcute a timpului în și alături de natură.

Vecinătatea cu Palatul Știrbei, care se află acum în mijlocul unui scandal privind conservarea lui în „dauna” unei construcții moderne, nu face decât să accentueze obligativitatea civică, invitând la reflecție și acțiune.

Rezidența artistică City Switch din octombrie-noiembrie 2010 dela Bucureşti constă în instalarea unui container naval în curtea Muzeului Național George Enescu / Palatul Cantacuzino  timp de două luni.  Artistul francez Laurent Pernel transformă acest container, pentru o lună de zile,  într-o instalaţie artistică pe teme sociale actuale.


Organizatori proiect: Galeria Roger Tator Lyon, Fundația Rațiu România București

Parteneri proiect: Muzeul Național George Enescu București, Institutul Francez Bucureşti, Ambasada Franței la București, Regiunea Rhône-Alpes, Galeria Olivier Houg Lyon, Centrul Internațional de Artă Contemporană București, Algeco, Bosch, Modernism.ro, gingergroup.ro

Parteneri permanenți: JCK-butic de creație și producție, Bestcom-birou de traduceri, Modernism.ro – platformă de promovare a scenei artistice contemporane românești, CalendarEvenimente.ro

Pentru orice detalii vă stăm la dispoziţie.

Oana Ioniţă

Manager de proiect

Fundaţia Raţiu România

mobil: + (4) 0728 98 90 85

oana.ionita@fundatiaratiuromania.eu

www.fundatiaratiuromania.eu

Marie Bassano

Responsabil expoziții

Galeria Roger Tator

36, rue d’Anvers

69007 Lyon

marie.bassano@rogertator.com

www.rogertator.com

lepetitjournal.com publica un interviu cu Laurent Pernel:

http://www.lepetitjournal.com/societe-bucarest/66891-entretien-laurent-perneln-qjai-travaille-a-partir-de-lactualite-entre-la-france-et-la-roumanieq.html

1 pingback on this post
Submit your comment

Please enter your name

Your name is required

Please enter a valid email address

An email address is required

Please enter your message

About

Modernism.ro construieşte infrastructura, adică autostrăzile, viaductele şi podurile de informaţie, pentru a te bucura de creativii dependenţi direct din rezervaţiile lor naturale.

Modernism.ro îţi aduce online evenimentele expoziţionale, vernisajele şi stă de vorbă cu artiştii într-un stil relaxat.

Modernism.ro nu se identifică în mod necesar și nu își asumă răspunderea pentru opiniile și viziunile exprimate în materialele de pe SITE și/sau în comentariile utilizatorilor SITE-ului. De asemenea, ne rezervăm dreptul de a nu publica, de a șterge sau refuza orice comentariu sau material care aduce prejudicii grave de orice natură la adresa unui alt utilizator sau persoane, ori ale cărui idei sunt complet în afara conceptului general al SITE-ului, ori care contravin valorilor de bază prezentate pe SITE. De asemenea, linkurile din SITE către alte site-uri (site-uri externe) sau imaginile sau clipurile de pe alte site-uri nu sunt aprobate, verificate sau autorizate de SITE. Site-ul nu își asumă nicio responsabilitate pentru acele linkuri, imagini sau clipuri video.

Pentru a putea utiliza continutul materialelor publicate de site-ul Modernism.ro vă rugăm să menționați sursa www.modernism.ro.

Modernism © 2015 All Rights Reserved

The Leading Romanian Art Magazine Online

Display Pagerank