Sâmbătă, 29 mai are loc la Clubul Țăranului vernisajul expoziției lui Paul Hitter intitulată ”Exil”, cu începere de la ora 20:00. Invitații speciali ai serii sunt Taraful de la Mârșa în frunte cu Vasile Dinu, lăutarii pe care artistul i-a ales pentru a însoți vernisajul cu o cântare în stil balcanic. Expoziția este curatoriată de Simona Vilău și durează până pe 13 iunie 2010.

Artistul Paul Hitter locuiește și studiază în München – Germania de mai bine de șapte ani. ”Exil” este prima sa expoziție în România și marchează o etapă importantă din viața pictorului. Cu o abordare neconvențională, Paul Hitter propune un format nou de expoziție și de experiență artistică: vernisajul cu cântare – expoziția cu lăutari, pretext pentru o seară cu muzică de petrecere, vin și voie bună „așa cum petrec românii și cei din Balcani de zeci de ani”. Pe scurt, un eveniment introductiv în ceea ce artistul numește Expresionism Balcanic.

 

„Povestea dulce-amară din spatele imaginilor lui Paul Hitter e clasică – o convieţuire exotică, neîmplinită a artistului, care devine observator activ, militant în locurile înstrăinate pe care este nevoit să le „populeze” sau să le „părăsească”, după caz, alături de conflictul pe care îl dezvoltă faţă de tot ceea ce poate însemna „clişeu conservator”, „izolaţionism” şi „complex de uniformă”. Relaţia este, bineînţeles, ambivalentă: pe de o parte, artistul nu poate trăi fără conflictul respectiv, pe de cealaltă parte, chinul de a trăi conflictual este de nesuportat.

Dacă ar fi să transpunem într-o literatură imaginară picturile lui Paul Hitter, cred că s-ar transforma în „cântece de dragoste şi război, sub proiectile”.” (extras din textul „Exil. Lungul drum al artistului către casă” de Simona Vilău, curatoarea expoziţiei)

Paul Hitter s-a născut la București, pe 12 decembrie 1982. A terminat liceul Nicolae Tonitza din București după care a tatonat mai multe instituții de învățământ superior: Academia de Artă Luceafăul, Institutul Teologic din București, la clasa de pictură bisericească și Universitatea de Arte la secția Pedagogie. După aceste încercări s-a mutat în Germania unde și-a început studiile la Academia de Artă din Munchen.

A expus în Germania de mai multe ori. Amintim: Expoziția de grup Jahresaustellung München, Academia de Artă din München; Expoziția personală, galeria Living Room Show, München; expoziția personală ‘Leidenschaft’ în galeria Kunst Haus Schramm din Starnberg; Expoziția personală din cadrul Zilei mondiale a stangacilor, Giesinger Bahnhof München etc.

Expoziția „Exil” de la Bucuresti este organizată de Asociația Pentru Promovarea Artelor Contemporane cu sprijinul Clubului Țăranului.

Partenerii media ai evenimentului sunt: Metropotam.ro, Modernism.ro, VeiozaArte.ro, ArtClue.ro, Cronica de Vineri

Detalii despre artist și lucrările sale pe www.paulhitter.blogspot.com

Detalii despre ApPAC si expoziția ”Exil” pe www.appac.ro

Echipa:

Paul Hitter – artist vizual

Simona Vilău – curator

Nona Şerbănescu – manager proiecte culturale ApPAC