Expoziţie Solo 08-30 mai 2025 @ ORNELLA FUSION GALLERY  //  strada Gheorghe Lazăr nr. 9  //  Timișoara 300081

Începând de JOI, 04 mai 2025, ora 19:00, sunteți invitați la ORNELLA FUSION GALLERY – strada Gheorghe Lazăr nr. 9, unde va avea loc vernisajul expoziției EARTH IS MY SAVAGE GARDEN a artistului vizual Cristian Graure din Timişoara.

EARTH IS MY SAVAGE GARDEN, este o analogie metaforică dedicată simțului vizual și atingerii. Această analogie este caractrerizată în mare măsură prin dorința artistului de păstrare a unei imagini sinestezice a materiei, de permanentizare a unui fragment sau mai degrabă de salvare a heteronomiei în cardul unui demers de recuperare a materiei.

În contextul unei istorii a teoriei cunoașterii, raportul dintre gesturile care implică creația și atingerea este la fel de controversată și încă ridică aceeași întrebare: simțurile transmit în mod independent percepții specifice și divergente ale lumii sau converg la un momentdat către aceeași concluzie senzorială?

Diderot ridică aceeași întrebare în Lettre sur les Aveugles [Letter on the Blind]: Numai experiența ne poate învăța dacă există o analogie între vedere și pipăit. Rapoartele acestor două simțuri pot fi contradictorii fără a fi conștientizate; ar trebui probabil să presupunem că ceea ce este de fapt prezent la o primă vedere este o doar o simplă iluzie […] dar acest aspect nu este determinat de ceea ce gândim, ci de ceea ce există în lumea materială; însă în calitate de actanți în acest proces, nu suntem situați într-o poziție privilegiată în raport cu aceasta din urmă.

Demersul artistic în care realitatea oferă noțiuni și întâlniri determinante, este ancorat la o primă impresie în relația inițială a artistului cu suportul de lucru, fie că este o pânză albă, colile goale de hârtie sau negativul fotosensibil, neimpresionat încă de lumină.

Chestionarea relației dintre mediile de exprimare [în principal dintre fotografie și pictură] și atingere, ne introduce involuntar către reperele deterministe specifice relației dintre simțurile tactile și cel al văzului, dintre haptic și vizual, în procesul de redare a percepției realității se reintegrează că o experienţă unică, particulară.

// Lucrările lui Cristian Graure înfăișează publicului o formă de artă experimentală, atașată unor filoane distincte: unul poetic, iar altul performativ. Operele sale se lasă cu dificultate a fi clasate, atunci când le abordăm dintr-un unghi de vedere strict tehnic, acela al mediilor expresive pentru care artistul a optat. La o primă vedere, operele sale par a fi creatii grafice, și chiar sunt în bună măsură. însă atunci când distingi decupajele, ieșirea din plan a anumitor detalii, jocurile de lumină și umbră, reliefurile, admiti a fi confruntat cu o operă de sculptor, unul care încearcă nostalgia gravorului și totul pe parcursul unei singure săptămâni. Istoria artei contemporane are astfel de căștigat prin documentarea întregului său proces creativ, fie pe calea fotografiei – mediu expresiv apropiat sensibilității sale, dar și alei sale forma mentis –, fie pe aceea a imaginii filmice, aflată în mișcare.

Din acest punct de vedere pornește interpretarea consacrată lucrărilor sale, care se întemeiază ca echivalentul unei comparatii, având rolul de a evidentia dimensiunea performativă a demersului său creator. În cursul anului 1968, compozitorul german Karl Heinz Stockhausen s-a autoizolat timp de o săptămână, interval în cuprinsul căruia a elaborat – în timpul zilelor și al noptilor – texte purtând titluri poetice: Adevărata durată, Nelimitat, Muzică noctură, Sus și Jos, Pulbere de Aur… Textelor le-au fost asociate în același interval temporal compoziții muzicale atonale, așezate toate sub titlul generic Aus den sieben Tagen [Venit, poposit din spațiul celor șapte zile].

Nu îmi este cunoscut dacă Cristian a avut cunoștiintă de ciclul componistic a lui Stockhausen, însă demersul său ne face părtași ai unei adevărate Geneze, căreia îi admir sensibilitatea, concentrarea spirituală, dimensiunea performativă și, desigur, inteligența alcătuirii. //

Cristian-Robert Velescu // București                                                                                                                               

_______________________________________

// Cristian Graure // este un artist și cercetător interdisciplinar, care trăieşte şi lucrează la Timişoara. Cu studii în artele vizuale şi un doctorat dedicat cercetării imaginii fotografice, este preocupat în mod special de zona de-limitărilor reprezentării prin tehnicile mixed-media, fuzionând artele vizuale cu istoria culturală, știința și angajamentul social.

https://www.instagram.com/cristiangraure.01

Facebook event:

https://facebook.com/events/s/earth-is-my-savage-garden/1697765468285645

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.