Valérie Mréjen: Voilà c’est tout

Vernisaj: joi, 8 iunie, 20:00
SPAȚIU INTACT
strada Fabricii de Chibrituri, nr. 9
Cluj-Napoca

Curator: Florin Ștefan

Galeria SPAȚIU INTACT va găzdui joi, 8 iunie, de la ora 20, vernisajul expoziției “Voilà c’est tout”/”Iată, asta e tot”, semnată de artista Valérie Mréjen. Curatorul expoziției este Florin Ștefan, directorul SPAȚIU INTACT.

Artistă vizuală, fotografă și scriitoare, Valérie Mréjen trăiește și lucrează la Paris. Artista multiplică mijloacele de expresie pentru a explora cu și mai multă putere posibilitățile limbajului. Lucrările sale video sunt inspirate de amintiri, de măruntele întâmplări ale vieții cotidiene, de detalii crude și ridicole ale existenței, de platitudini sau de neînțelegeri.

Pentru mai multe informații despre biografia și lucrările artistei, accesați websiteul Galeriei Anne-Sarah Benichou, de care este reprezentată artista, precum și websiteul artistei.

În prezent, două lumi ale imaginii coabitează și se confruntă. Imaginea TV, în curs de dispariție, care formează (sau deformează?) gândirea celor care, majoritatea fiind locuitori de la sate sau din periurban, aleg populismul ca formă de liniștire în fața tensiunilor lumii actuale. Apoi, imaginea multimedia, cea a globalizării schimburilor, formatoare a elitelor urbane, care alimentează o gândire frenetică, uneori lipsită de sens profund. 
În fața acestor două „cadre”, Valérie Mréjen oferă o altă posibilitate de a privi imaginea. În mod singular și profund, ea nu propune o viziune idealizată a situațiilor – precum cea a relației cu Celălalt și în special cea a relației dintre un bărbat și femeia care-l obsedează.
Ca pe un video player din anii ‘80, ea apasă pe butonul rewind, pune pauză, iar apoi privește viețile de cuplu ce se desfășoară în «flux tendu». La Valérie Mréjen, precum în lumea fracturată de astăzi, bărbatul cinic manipulează femeile pentru a deveni reziliente. Ea ne amintește, astfel, de fragilitatea ființelor și de ceea ce însemnăm, în mod profund, unul pentru celălalt
” – Benoît Bavouset, directorul Institutului Francez din Cluj-Napoca

Expoziția “Voilà c’est tout” rămâne deschisă publicului larg până în 15 iulie.

Expoziția face parte din programul “PERON 6: Stația pentru Avangardă Artistică”, realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Parteneri: Institutul Francez Cluj-Napoca, Galeria Anne-Sarah Benichou – Paris, Fundația Culturală Intact, Centrul de Interes
Sponsori: Osteria del buon Vino, Match Point, Distral
Parteneri media: Modernism.ro, Clujul Cultural

SPAȚIU INTACT
Centrul de Interes, strada Fabricii de Chibrituri, nr. 9, etaj 4, Cluj
[email protected]www.spatiuintact.ro