BAZIS Contemporary

CENTRUL DE INTERES, str. Fabricii de Chibrituri, nr. 9, etaj 4, Cluj-Napoca
www.bazis.ro                                                 

BILL VIOLA
ENCOUNTERS

Curator: Gábor Gulyás

 

Detalii eveniment:

Vernisaj: 8 iunie 2017, 19.00 -22.00

8 iunie – 15 iulie 2017

Expoziția Encounters (Întâlniri) este prima expoziție individuală a artistului Bill Viola în România. Prin această expoziție se redeschide în noua locație spațiul de artă Bazis Contemporary.

Artistul american Bill Viola (1951) poate fi considerat întemeietorul artei video. Oeuvre-ul lui artistic este un amplu experiment de a demonta limitele între pictură și arta cinematografică. În cele patru decenii trecute a avut peste optzeci de expoziții individuale monumentale – printre altele în MoMA New York, în Muzeul de Artă Modernă din Stockholm, în Galeria Națională din Londra, în Muzeul Guggenheim din Bilbao, la Bienala de Artă de la Veneția și în Grand Palais din Paris.

Temele abordate de Bill Viola sunt legate de experiențele elemntare ale omului, de sentimente și de funcționarea conștiinței – folosind de multe ori ca punct de pornire capodopere ale picturii sau toposuri iconografice.

Spațiul în care sunt prezentate filmele emană o atmosferă transcendentă, personajele se plimbă într-un mediu aproape metafizic, iar relația între ei se află într-o schimbare continuă, însă foarte lentă. Nu există comprimare, însumare, povestea nu este spusă: există doar schimbarea, cu care spectatorul se poate identifica, de parcă ar fi un contemplator în timp real. Lucrarea intitulată Walking on the Edge (2012) evocă relația complexă între doi bărbați, poate tată și fiu: drumurile care merg în paralel, și despărțirea inevitabilă. Filmul Encounter (2012) arată două femei pe propriul lor drum, mai târziu întâlnirea lor, care, deși este scurtă, le permite transmiterea experiențelor acumulate. Filmul Ancestors (2012) are ca temă o trecere în deșert: mama și fiul merg pe jos în nisipul fierbinte, printr-o furtună de praf, neclintiți, către inocență, poate spre o dorită și sperată lume mai bună.

Nu se conturează nicio poveste: doar întâmplare. Evenimentele simple prezentate sugerează structuri de relații complexe. Monotonia marșurilor este încărcată de conținuturi interioare turbulente, dar nu avem cunoștință despre starea psihică a personajelor: avem doar presimțiri și proiectăm sentimentele noastre interioare. Peisajul, care domină o mare parte a suprafeței ecranelor, rămâne straniu, întrucât nu-l vedem prin perspectivă clasică: adâncimea și înălțimea se ating uneori. Dealurile din deșert evocă valurile mării: mediul, în care oamenii se plimbă în mod regizat, este incontrolabil, instabil. Și frumos. Din toate aceste elemente se naște experiența artistică a sublimului, care proiectează în fața noastră o lume intangibilă, o lume care înseamnă ieșire din existența cotidiană nevoioasă, care trezește în mod simultan dorință și înfiorare. În acest spațiu încărcat estetic și emoțional orice mișcare este simbolică. Drumul parcurs de fiecare personaj îl interpretăm inevitabil ca un simbol al vieții. Elaboratul context de interpretare permite spectatorului retrăirea întâmplărilor simple și oferă posibilitatea întâlnirii catartice.

Gábor Gulyás, curator

 

Expoziția face parte din evenimentul Peron 6: Stația pentru Avangardă Artistică organizat de Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule.

Asociația BAZIS este membru fondator al Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule.

 

 

BAZIS Project Space

CENTRUL DE INTERES, str. Fabricii de Chibrituri, nr. 9, etaj 1, Cluj-Napoca

www.bazis.ro                                                 

IONEL MIHAI

Reborn

Detalii eveniment:

Vernisaj: 8 iunie 2017, 19.00 -22.00

8 iunie – 15 iulie 2017

 

Ionel Mihai a primit premiul Bazis Project Space în cadrul Expo Maraton 2016 organizat de Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca.

Pădurea este un loc misterios în permanentă schimbare. Cea mai marcantă transformare o aduce primăvara. Toată energia de la soare se transformă în materie. Înmuguritul și culoarea verde-crud a frunzelor dau viață pădurilor. Cum anotimpurile se repetă, pădurea este readusă la viață ori de câte ori căldura își face apariția.

Temperatura ridicată pune în mișcare rămurelele firave prinse între  împletituri. Fragilitatea crenguțelor este dată de materialul din care se compun. Ceara este asemenea lemnului, căldura acționează asupra sa schimbându-i proprietățile fizice. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât ceara este mai maleabilă, precum crengile verzi primăvara-vara. Când temperatura este scăzută, ceara este casantă, asemenea crengilor în timpul iernii. Tenta roșiatică a cerii evidențiază prezența vieții în pădure.

Lemnul utilizat în sculpturile tânărului artist Ionel Mihai este carpen împletit. Crengile din ceară care umplu golurile dintre împletituri, sunt  împinse, forțate să iasă la lumină prin senzația de presare. Îmbinând cele două elemente, verticalitatea carpenilor împletiți cu crengile din ceară, se accentuează conexiunea evidentă a omului cu pădurea.

 

 

Expoziția face parte din evenimentul Tehnofrig: de la Fabrica de Frig la Fabrica de Artă organizat de Asociația Artiștilor din Fabrica de Pensule.