Little Yellow Studio prezinta

“A certain time, a certain place, a certain state” Zoltan Bela

11 noiembrie -15 decembrie 2010
Vernisaj:
Joi 11 noiembrie 2010 intre orele 19pm-02am

Little Yellow Studio
Aristizza Romanescu 13, sect 4, Bucuresti

Anca Poterasu

0744 342 944 / 0721 370 237
[email protected]

Curator Cosmin Nasui

Undeva în Europa de Est, un timp, un loc și o stare anume fixează coordonatele artistice ale unei vieţi cuprinse într-o expoziţie. Într-un timp de criză globală, undeva între nordul (unde locuieşte şi lucrează artistul) şi sudul Bucureştiului (Little Yellow, studioul în care expune), respectiv cu un zoom out, în România, un băieţel pe nume Luca îşi trăieşte viaţa pe care tatăl său o pictează. Artistul şi subiectul artei sale vin la propriu de mână, introducând-se reciproc.

Se cuvine încă de pe acum a observa că fiecare expoziţie a lui Zoltan Bela este ca un sequel, continuând cumva proiectul anterior, dar  anunţându-l totodată pe cel viitor.

Ultima expozitie a lui Zoltan Bela numită “Self Reflecting 30” se încheia cu lucrarea “Supermom”. Acolo, în continuarea cronologică a acelui fir epic al transformării fetei în femeie era introdus cel de-al doilea personaj al picturilor seriei Self Reflecting 30. Acesta era Luca, baietelul super-rapid, care era reprezentat în timp ce o tinea în mână pe Anto, mama sa, simbolizată prin jucăria “Femeia elastic”. Această lucrare face, după cum se înţelege, legătura între cele două proiecte expoziţionale.

Si în seria “A certain time, a certain place, a certain state” imaginile se opresc cu precizia unui ac de ceasornic asupra unui singur personaj ce leagă acţiunile si cadrele tuturor picturilor.

De această dată Zoltan Bela desfăşoară imagistic descoperirile universului aceluiasi copil şi anume fiul său. Lucrările nu forţează realitatea, ba dimpotrivă pudrează atent clipele de intimidate specifice primelor mari, (care pentru un adult par însă mici), contacte unu la unu cu lucrurile, materialele, lumea în general.

Aşa că fiecare lucrare a acestei serii face o scurtă oprire magică asupra clipelor strălucitoare ale copilăriei pe care le şi îngrijeşte pentru a nu dispărea amestecate, în grabă, între alte evenimente şi preocupări.

În “Breathtaking” şi “I love my world” Luca stă întins în iarbă şi contemplă cerul care devine, de cealată parte, chiar unghiul de receptare al privitorului.

“For Real” prezintă nevoia înţelegerii nemijlocite a materiei prin atingerea directă, tactilă cu degetul său, a unui alt deget, însă ce aparţine de această dată unui picior (lucrarea sculpturală a lui Bogdan Raţa).

Analogia cu magia imaginii Genezei reprezentată de Michelangelo este un fin citat remixat contemporan. Introducerea unei lucrări de artă contemporană într-o situatie existentă în orice muzeu imaginar transpune sacrul în cotidian si Geneza în creație Post Apocaliptică.

“Incredibly Close” şi “Sudden Attraction” au puterea revelării unei lumi pierdute dar regăsite într-un muzeu de stiinte naturale, o primă întâlnire între Luca si fosila impunatoare unui dinozaur.

“Taming the blue dragon”, “Face to face” aduc fără cuvinte curiozitate si umorul împreună.

Un alt element important din picturile lui Zoltan Bela sunt ferestrele ce încadrează personajul reprezentat într-o atmosferă crepusculară aproape cotrejour. “Cast shadows on a surface”, “Unspoken” si “Dad just passed by” formulează întrebări ale căror răspunsuri vor fi  aflate pe îndelete ceva mai târziu.

Asa că după expoziţiile “Transition Icons” şi “Self Reflecting 30”, cea de la Little Yellow intitulată “A certain time, a certain place , a certain state”  vine ca o continuare firească a unei istorii personale subiective ce oferă prin puterea exemplului bine conturat reprezentarea unei generaţii vii care a traversat comunismul, tranziţia şi capitalismul. Undeva în Europa de Est, într-un timp şi o ţară aproape la fel ca altele” Cosmin Nasui

Zoltan Bela este nascut la Targu Mures in 1977, traieste si lucreaza la Bucuresti. A sudiat la Universitatea de Arta  si Design, sectia pictura, Cluj Napoca.  A avut expozitii personale  “Self Reflecting 30”, Galeria Point Contemporary Bucuresti, ”Bucuresti Transition Icons” Galeria Carini&Donatini, Italia  si a participat la expozitii de grup  “The Berlin Wall”,  Galeria Promenade, Vlore,  Albania,  Galeria Carini&Donatini, Italia.

Little Yellow Studio este un  spatiu alternativ  din Bucuresti, dedicat creatiilor si creatorilor de arta contemporana.

Vernisajul incepe la ora 19 pm si se termina la 02am

DJ – Costin

Expozitia va fi deschisa pana la data de 15 noiembrie 2010.

Vizitele se programeaza prin telefon.

Contact:

Little Yellow Studio

Anca Poterasu – 0744 34 29 44

[email protected]

Parteneri: Modernism.ro, Johnnie Walker