Am încheiat frumos, și artiștii focAR și noi organizatorii, rezidența City Switch de la Lyon.

Găsiți aici raportul artiștilor (RO), raportul organizatorilor (FR) și un scurt raport de comunicare (RO).

De asemenea regăsiți aparițiile print în Revista Zeppelin (1 și 2),broșura Institutului Cultural Român din Paris, ziarul Universității din Lyon Le petit journal international numéro spécial, février/mars 2012 și video-ul vernisajului de la Lyon.

Mulțumim încă odată tuturor celor implicați.

————————————————————————————————————

Ascultă interviul cu Oana Ioniță, managerul de proiect, făcut de prietenii noștri de la RFI Romania.


„Schimb de orașe” – rezidență de artiști români la Lyon

Grupul artistic român focAR a început săptămâna trecută rezidența de o lună de zile într-un container naval plasat în arondismentul 7 al orașului Lyon. Containerul va fi folosit atât ca atelier de lucru cât și ca spațiul expozițional ulterior. Vernisajul expoziției este eveniment paralel al Bienalei de Artă Contemporană de la Lyon, în cadrul secțiunii Resonances.

Rezidența artistică numită City Switch (Schimb de orașe) este un program de schimb internațional de artiști între Franța și România. Ediția 2011 este organizată de Galeria Roger Tator din Franța și Modernism.ro din România.

 

 

Artiști: grupul focAR (Alina Tudor și Răzvan Neagoe)

Titlul proiectului: Je passé / J’habite / Je vis

Locație: 1 Quai Claude Bernard, Lyon 7ème, France

Perioada de desfășurare:

Perioadă de lucru: 16 august – 16 septembrie 2011

Vernisaj: 16 septembrie, 19h

Nocturnă: 16 septembrie, 19h

-în secțiunea Resonances a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană, Lyon (ediția 11)

Expoziție: 17 septembrie – 16 octombrie 2011

Tema artiștilor focAR pornește de la conceptul „Lyon-oraș turistic, Lyon-oraş civic”, propunând o reflectare în interior a spaţiului exterior, aşa cum există el pentru cei care locuiesc sau vizitează orașul.

 

„Amestec plăcut şi civilizat de foarte nou şi foarte vechi. Două noţiuni care, paradoxal, supraviețuiesc juxtapuse la fel de bine şi care se ajută reciproc. Se pun în valoare.

Linii drepte, linii frânte şi curbe abundente sau reţinute. Repetiţie şi alternanță. Şi secvenţialitate. Cubul şi paralelipipedul devin module. Ferestre-cub, deschideri paralalelipipedice…toate organizate perfect.

În fiecare cub stă un om, la fiecare fereastră este o floare. Om lângă om, floare lângă floare…cutie lângă cutie, cutie în cutie, fereastră, ușă şi 1,618033.

Construcţie imaginară despre un loc şi oameni.” (Alina Tudor)

Artiștii iau în considerare două tipuri de realităţi, orașul vizitatorilor şi oraşul locuitorilor săi ce coexistă fără a se anula unul pe cealălalt, orașe pe care le recompun la scară artistică în cadrul rezidenței.

„Pornind de la ideea că orice loc se defineşte prin mulţimea care îl animă, ne aflăm în faţa unei mixturi de rase şi naţionalităţi pe care turismul o ajută să fie cât mai diversă. Astfel omul devine asaltat de oameni, din exterior, care vin şi pleacă. Agitaţie, ordine şi dezordine.” (Răzvan Neagoe)


CITY SWITCH // 2010-2011

Program de schimb internațional de artiști

Galeria Roger Tator din Lyon, Franța desfășoară un program de schimb internațional de artiști numit City Switch și colaborează cu operatori culturali din Europa de Est pentru implementarea acestuia. Proiectul se adresează atât artiştilor est-europeni cât și celor francezi, prin invitarea acestora să lucreze în spaţii urbane din țara de proveniență și respectiv Franţa.

Scopul programului constă în localizarea unor spaţii urbane europene şi folosirea acestora ca destinaţii pentru lucrări şi instalaţii de artă contemporană, prin intermediul unui container maritim mobil şi itinerant.

Programul folosește ca mediu de exprimare acest container naval care, „implantat” în spații publice, invită publicul larg la reflecție și acțiune prin prezentarea unor proiecte create in-situ de artiști contemporani.

Practic, fiecare proiect constă într-o rezidență artistică (o lună) și o expoziție (o lună)  într-un container naval amplasat într-un spațiu public și vizibil din oraș. Pe lângă acestea, artiștii sunt încurajați să creeze evenimente suplimentare (expoziții, prezentări, proiecții etc.) și să colaboreze cu artiști locali.

După un proiect pilot în 2009 derulat în România împreună cu CIAC (Centrul Internațional de Artă Contemporană) în zona URANUS din București, Galeria Roger Tator creează ediția 2010-2011 a proiectului cu România. Cele două etape ale proiectului se desfăşoară la București (octombrie-noiembrie 2010) în parteneriat cu Fundația Rațiu România în curtea Muzeului Național George Enescu și la Lyon (august-octombrie 2011) în parteneriat cu Modernism.ro.

Prima etapă de la București (octombrie-noiembrie 2010) a avut ca artist francez invitat pe Laurent Pernel, care a abordat două teme în cadrul rezidenței sale. Prima a adus în discuție problema socială tensionată a relațiilor bilaterale româno-franceze prin eșecul abordării cazului romilor români în Franța (expulzare). Cea de-a doua a vorbit despre problema arhitecturală și civică a vechilor clădiri din București (paragină, demolare).

City Switch 2011

Etapa de la Lyon, august-octombrie 2011, are ca artiști invitați grupul român focAR format din Alina Tudor și Răzvan Neagoe, cu o bogată experiență expozițională în domeniile performance, fotografie, video art, instalații, intervenție în spațiu public, artă publică și câștigători ai premiului Uniunii Artiștilor Plastici din România în 2007.

Rezidență: 16 august – 15 septembrie 2011

Expoziție: 16 septembrie – 14 octombrie 2011

Artiștii români vor crea o expoziție într-un container amplasat pe 1 Quai Claude Bernard, 69007 din Lyon (august-septembrie) care va fi apoi expusă septembrie – octombrie publicului larg.

Alte evenimente din cadrul rezidenței:

Lyon – 16 septembrie 2011, nocturnă în secțiunea Resonances a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană, Lyon (ediția 11) (Lieux 3, 6, 7 et 8 )

București – septembrie – octombrie 2011, eveniment paralel al expoziției de la Lyon: expoziție fotografică – fotografie din București (partener www.orasul.ro) și fotografie din Lyon (grupul focAR) filtrate prin două concepte (propuse de artiștii români în rezidență): oraș-civic // oraș-turistic. (expoziția va avea loc în cazul în care vor fi găsite resurse financiare).

Organizator: Modernism.ro București
Partner principal: Galeria Roger Tator Lyon
Parteneri: Institutul Cultural Român din Paris, Roberta Cimetta Fund, Resotainer, Mondrian Restaurant
Parteneri media: Zeppelin Magazine, Radio France International

Pentru orice alte detalii vă stăm la dispoziție.

Oana Ioniţă

Manager de proiect

[email protected]

004 0730 040 514

www.rogertator.com

www.modernism.ro

www.icr.ro/paris

focar.artforclick.com