„Vasile, Constantin, Maria Mihalache, Adriana BLENDEA. Trei generații – o expoziție de familie”. Expoziție temporară la Muzeul de Artă din Târgoviște
Consiliul Județean Dâmbovița, alături de Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită în perioada 13 aprilie – 31 august 2025, la Muzeul de Artă din Târgoviște, să vizitați o nouă expoziție de artă, de această data dedicată a patru artiști, din generații diferite, dar din aceiași familie: BLENDEA. Expoziția intitulată „Vasile, Constantin, Maria Mihalache, Adriana BLENDEA. Trei generații – o expoziție de familie” se va deschide oficial sâmbătă, 12 aprilie 2025, ora 15, la etajul Muzeului de Artă prilej cu care vă așteptăm să vă delectați privirea și sufletul în prezența artistei Adriana Blendea și a criticului de artă Doina Mândru.
Expoziția reunește pentru întâia dată pe simezele Muzeului de Artă din Târgoviște lucrări a patru artiști din familia Blendea, cu rădăcini în zona Gorjului, pe Bistrița (Gureni – Peștișani) și Averești (Neamț), pe care viața i-a purtat pe meleaguri târgoviștene.
De numele artistului Vasile Blendea sunt legate, pe plaiuri dâmbovițene, numeroase monumente (Târgoviște, Voinești, Răzvad), muzeul care îi poartă numele – aflat pe Strada Poet Grigore Alexandrescu – și nenumărate biserici din Târgoviște, a căror pictură a fost restaurată și salvată de acesta (Biserica Mare a Curții Domnești, Biserica Sf. Nicolae Andronești, Biserica Târgului etc.). Dar, ceea ce îl leagă de aceste meleaguri este încărcătura istorică a locurilor, care se reflectă în întreaga sa opera, fie că este vorba de sculptură, pictură ori grafică, și, nu în ultimul rând, profesia sa de formator de destine; în calitate de profesor de caligrafie și desen, despre care nu puțini dintre elevii săi de la Liceul Ienăchiță Văcărescu au scris (Mircea Horia Simionescu – scriitor și fondator a școlii de literatură de la Târgoviște –, fiind cel mai renumit dintre aceștia) a insuflat elevilor săi plăcerea pentru artă, respectul pentru trecut, scrierea ordonată și caligrafică.
Constantin Blendea, adoptat de Vasile Blendea după moartea tatălui său, va crește la Târgoviște; aici în anii de liceu l-a avut ca profesor pe unchiul său Vasile Blendea, de la care a deprins primele noțiuni de tehnici artistice, cultivându-și pasiunea pentru frumos și iubirea pentru pictură și restaurare. Martor a prezenței artistului Constantin Blendea în Târgoviște rămâne mozaicul monumental de pe Casa de Cultură a Studenților păstrat până în prezent pe una dintre fațade. Acest mare artist al artei românești ajunge la o sintetizare și un rafinament al formelor, o elaborare compozițională ordonată și strictă care permite culorii să strălucească și să vibreze, asemenea esenței picturii monumentelor de odinioară căreia îi reda viața prin restaurare.
Cel de-al treilea artist al familiei Blendea este Maria Mihalache și ajunge, în nenumărate rânduri la Târgoviște, în locurile copilăriei soțului ei – Constantin Blendea. Este un artist tapiser renumit al artei românești, care s-a exprimat – după finalizarea studiilor de artă decorativă la București – preponderent prin intermediul țesăturii cu lână. Însă personalitatea caldă și blândă a artistei Maria Mihalache Blendea se remarcă cel mai ușor în lucrările care abordează tehnica picturii, în acestea paleta fiind solară și luminoasă, rafinată și radiantă.
Cel mai tânăr artist al familiei este reprezentat prin artista și restauratoarea Adriana Blendea, stabilită la Paris, a cărei artă și activitate a fost marcată de locurile natale și principiile insuflate de părinții și unchiul său Vasile Blendea. Finețea și gingășia se regăsesc în pânzele care ilustrază firele de iarbă din grădina casei părintești a unchiului – de la Gureni; robustețea, amintirea și dăinuirea le simțim în ciclul Arborilor, iar melancolia și memoria locurilor în diferite peisaje (la Oarba de Mureș, de la Gureni ori Averești). Lucrările acesteia exudă prospețime, rafinament, poezie, având o notă de sensibilitate care trădează personalitatea lăuntrică a artistei.
Dacă acești artiști au avut în diferite perioade și locuri expoziții în Târgoviște, acum se întâlnesc în lăcașul artei și vorbesc vizitatorilor prin despre artă, frumos, istorie. De aceea vă invităm să descoperiți personalitățile diferite ale acestor patru artiști, ale căror lucrări povestesc de vremuri și caractere diferite, unite prin pasiunea pentru artă, iubirea de frumos și respectul pentru pictura de odinioară transmisă de la o generație la alta.
Expoziția va fi deschisă vizitării până la 31 august 2025, la Muzeul de Artă (Calea Domnească, nr. 185), de marți – duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Recent Comments