Linia Izei – Part II
Vernisaj 22 Octombrie 2024, începând cu ora 18:00
Artiști: Yasmina Assbane, Aurora Kiraly, Yana Bachynska, Liesbeth Bik And Jos Van Der Pol, Megan Dominescu, Anetta Mona Chișa, Kamruzzaman Shadhin, Tanja Boukal, Željko Beljan, Bogdan Rata, Dan Visovan, Delia Popa, Mihaela Moldovan, Loredana Ilie, Ilie Mihali, Donald Simionoiu
Curatoare: Marie Maertens
23.10 – 05.12.2024
Galeria Anca Poterasu
Strada Popa Soare 26, București
Suntem bucuroși să vă invităm la vernisajul expoziției de grup Linia Izei – Part II, parte a proiectului Artists for Artists Residency (AFAR), care va avea loc marți, 22 Octombrie, de la ora 18:00, la Anca Poterasu Gallery, pe strada Popa Soare 26.
Curatoriată de Marie Maertens, expoziția de grup reunește lucrările realizate în timpul rezidenței de artiștii Yasmina Assbane, Aurora Kiraly, Yana Bachynska, Liesbeth Bik & Jos Van Der Pol, Megan Dominescu, Anetta Mona Chișa, Kamruzzaman Shadhin, Tanja Boukal, Željko Beljan, Bogdan Rata, Dan Visovan, Delia Popa, Mihaela Moldovan, Loredana Ilie, Ilie Mihali și Donald Simionoiu. Pe parcursul rezidenței, artiștii au avut ocazia de a învăța tehnici tradiționale de țesut, cusut și vopsit de la meșteșugari locali, aplicându-le în creații contemporane. Astfel, expoziția nu doar conservă și protejează patrimoniul cultural imaterial, ci și promovează practici mai ecologice și sustenabile. Lucrările prezentate includ textile, ceramică, lemn și materiale reciclabile, reflectând un amestec unic de tradiție și inovație contemporană.
Marie Maertens este istoric de artă, curatoare independentă, critic de artă și jurnalistă. Recent, a fost director artistic al Bordeaux Art & Design și s-a ocupat de artiștii rezidenți la Fundația Fiminco, de unde a rezultat expoziția Urban Odysseys. În 2022, a organizat expoziția Power Flower la 109, ca parte a Bienalei de la Nisa și In this world, I’m a stranger, la Hiflow, în Geneva. În 2020, a conceput expoziția American Women, the Infinite Journey la Patinoire Royale din Bruxelles, despre artistele americane, iar în 2018, a dezvoltat The Surface of the East Coast – inițiată la 109 în Nisa, vara anului 2017 – apoi dezvoltată în cinci galerii din Manhattan și un talk la Ambasada Franței din New York. Colaborează regulat cu media Connaissance des arts sau Projets Media, în contextul textelor critice sau interviurilor cu artiști, galerii, curatori de expoziții, dar și în realizarea de videoclipuri și podcasturi cu artiști vizuali sau jucători din piața de artă. Anterior, a colaborat cu revistele Art Press, Le Journal des arts, L’Officiel Art… De asemenea, este autoarea unor texte sau interviuri publicate în diverse cataloage și reviste.
Scrierile ei pot fi citite și pe site-ul său: mariemaertens.com
Artists for Artists Residency Network (AFAR) este un proiect co-finanțat de Uniunea Europeană și de Administrația Fondului Cultural Național. Programul de rezidență are ca scop îmbunătățirea mobilității artiștilor vizuali contemporani și curatorilor din România, Germania, Croația și Austria. Proiectul este coordonat de Asociația Română pentru Artă Contemporană (ARAC) în colaborare cu cei trei parteneri din consorțiu: Goethe Institute Network, Asociația Croată a Artiștilor Plastici și Künstlerhaus Vienna.
Proiectul AFAR Network este co-finanțat de Uniunea Europeană. „Opiniile și punctele de vedere exprimate sunt, totuși, exclusiv ale autorului/autorilor și nu reflectă neapărat poziția Uniunii Europene. Nici Uniunea Europeană, nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.”
Mai multe pe website: www.afarnetwork.com
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.
Parteneri: Goethe Institute Network, Asociația Croată a Artiștilor Plastici, Künstlerhaus Vienna, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez București.
Graphic design: Andrei Reg

Recent Comments