Vă invităm la CAV Multimedia pe data de 12 septembrie, ora 17:00, pentru lansarea proiectului “Vernacular Photography. The Ghost in the Machine”. Proiectul își propune să investigheze relațiile artistice, antropologice și sociale care se intersectează și lucrează cu arhivele vernaculare și „imaginile orfane”.
Evenimentul va debuta cu două discuții dedicate, avândui invitați pe: Irian Cristina, Alexandru Solomon, Raluca Paraschiv, Theodor E. Ulieriu-Rostás și Bogdan Iancu care vor aborda teme precum: proprietatea intelectuală a imaginii, arhive instituționale versus colecții private, site-uri de arhive și proiecte de cercetare, noi definiții ale peisajului și portretului, realism și documentarism în arta arhivelor, relația cu timpul și memoria, fotograful vs. artistul care lucrează cu fotografia, arta și antropologia – interferențe, și altele.
Discuțiile, care vor dura 90 de minute, vor fi urmate de vernisajul expoziției curatoriate de Raluca Oancea Nestor: “Echoes in the Vernacular Archive: A VR Chronicle | Exhibition”.
„ […] ne-am propus a fost să căutăm moduri cât mai libere de a lucra cu o arhivă vernaculară, activând-o pe scena artei fără a leza însă dreptul la imagine al personajelor surprinse pe film și fără a restrânge posibilitățile de interpretare. Am pornit de la o serie de fotografii din perioada socialistă care evoluează în jurul unui misterios angajat al CFR, responsabil de Vagonul Restaurant (VR), aflat mereu în mișcare, fie în tren, fie în natură: la munte, alături de un urs împăiat, la mare, pe o plajă aproape pustie, la țară, într-o grădină sau într-un lan înalt de porumb.
Adeseori fotografiile deconspiră și interioare, biserici cu lumânări de nuntă sau coroane de înmormântare, camere cu sobe de teracotă, mobilă furniruită, fețe de masă de macrame și vase înțesate de cale și garoafe, musafiri care beau, vorbesc sau citesc. Un personaj obișnuit al acestor interioare este radioul, în varianta veche, masivă, cu lămpi sau în cea modernă cu tranzistori, în vogă în anii 1970-1980. Neobișnuită și fascinantă este însă transformarea unui mic radio portabil în personaj principal ce călătorește alături de angajatul VR la munte și la mare și apare frecvent în poze, în posturi neașteptate: în lanuri de flori, pe bancă sau în fața unei cascade.
Un punct de plecare al proiectului Echoes in the Vernacular Archive: A VR Chronicle a fost chiar acest radio portabil, simbol al libertății socio-politice greu de îngrădit, cu toate eforturile regimul ceaușist, cât și al unei dematerializări care a anticipat revoluția digitală ce avea să erupă câteva zeci de ani mai târziu. În jurul lui și al ideii de libertate, arhiva întreagă a fost activată dar nu după procedurile obișnuite. În era lui Copy/Paste nicun tip de copiere directă nu a fost permisă.
Ingrid Ene și-a propus în acest sens o re-construcție mai de grabă gestuală a fotografiilor vernaculare, ce au fost actate și apoi fixate în noi fotografii. Procesul a presupus investigații în țesătura urbană și a antrenat atît noi tehnologii cât și tehnici vechi. Dragoș Dogioiu și Virgil Butnariu au transpus digital vechea arhivă, într-o aplicație VR: de astă dată în sens de Virtual Reality. Cei doi au produs un mediu contemplativ locuit de subtile animații ce pornesc de la fotografiile de arhivă și au integrat în VR rezultatele unui workshop cu tehnologii AI de re-construcție a arhivei după strategii prompt engineering.” extract din textul curatorial realizat de Raluca Oancea Nestor

Recent Comments