Codruța Cernea

Isychia. Insula fantomă

15.06–31.07.2024

Zina Gallery are plăcerea de a vă invita la prima expoziție solo a artistei Codruța Cernea în cadrul galeriei. Intitulată “Isychia. The Phantom Island” (trad. Isychia. Insula Fantomă), expoziția prezintă o nouă serie de picturi în acuarelă și culori acrilice ale artistei. Vernisajul va avea loc Sâmbătă, 15 iunie, între 18:00 și 21:00 pe Str. Axente Sever nr. 14A, Cluj-Napoca.

“Isychia reprezintă o căutare deschisă – o călătorie spre o destinație imposibil de estimat. Codruța Cernea reunește în această serie elemente cu sens profund ancorat în experiența personală de viață –  de la ambivalența legată de impulsul biologic suprem al „actualizării feminității” (maternitatea), la prefigurarea unui fel de conexiune spirituală resimțită în egală măsură atât la nivel interpersonal, cât și în relație cu un mediu înconjurător mereu schimbător. Având la bază surse de cercetare și inspirație  diverse: imagini ale cosmosului, elemente botanice obscure, structuri organice vegetale sau anatomice, și păstrând simultan o legătură stabilă cu viitoare fațete ale existenței umane: călătorii interstelare, ingineria genetică, clonarea, producerea organelor artificiale, Isychia devine expresia împăcării tăcute cu o realitate a cărei potențială ostilitate este neutralizată prin intermediul unei calme speranțe.” – paragraf din textul scris de Tea Vindt

Codruța Cernea (n. 1979, Târgu-Mureș) se folosește de pictură ca de un instrument ideal pentru a exersa posibilități și pentru a descoperi aspecte ascunse ale propriei existențe. Cu o atmosferă meditativă, lucrările ei surprind adesea momente private și reflectă sentimentul subteran de însingurare tot mai prezent în experiența omului contemporan. Postura de observator, scenarii nostalgice despre viitor, experiența individuală ca oglindă subtilă a transformărilor colective, peisajul, natura umană cu nevoile ei emoționale contradictorii, sunt câteva din temele explorate de artistă într-un univers pictural propriu, aflat într-o continuă schimbare. Există o continuitate fluidă în fiecare dintre seriile sale, motivată de narațiuni personale și de explorarea unei normalități extraordinare care ne înconjoară pe dinăuntru și pe dinafară. Ea construiește lumi aflate la limita confortabilă a stranietății, folosind elemente încărcate simbolic și contexte spațio-temporale incerte, în care oamenii trăiesc simbiotic cu mediul natural sau îi simt  perpetuu lipsa.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.