Universitatea „Ovidius” din Constanţa și UNArte București

  • împreună în Proiectul „Redescoperind Muzeul de Artă”, la Constanța

Muzeul de Artă Constanța, în parteneriat cu Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius” din Constanţa și Departamentul de Pedagogia Artei din cadrul UNArte București, organizează o serie de întâlniri artistice creative cu studenți de la specializarea Pedagogia Artelor Plastice și Decorative și masteranzi de la specializările Studii Interdisciplinare în Arte Vizuale și Educația Vizuală prin Studiul Peisajului și Figurii de la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa și studenți de la specializarea Pedagogia Artelor Plastice și Decorative din cadrul UNArte București.

Acțiunea, intitulată „Redescoperind Muzeul de Artă”, se va desfășura în cadrul unor serii de întâlniri, care vor avea loc la Muzeul de Artă Constanţa, în perioada 21–23 mai 2024 și va fi realizată cu sprijinul Consiliului Județean Constanța. Proiectul, devenit o tradiție pentru mediul academic și cultural constănțean, este organizat în cadrul festivalului „Primăvara Artelor”, realizat de Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța.

În cadrul unor sesiuni de lucru organizate și coordonate de cadre didactice de la cele două universități, studenții și masteranzii participanți vor realiza interpretări după mari maeștri ai picturii moderne românești, ale căror lucrări se regăsesc în expoziția de bază din Muzeul de Artă Constanța. Atelierele de lucru se vor organiza în săli ale expozițiilor permanente din cadrul instituției culturale constănțene și fiecare participant la atelier va primi câte un voucher pentru achiziționarea materialelor necesare.

Scopul activității este unul didactic, practica reinterpretării după marii maeștri fiind utilizată de-a lungul vremii și fiind considerată un exercițiu necesar în ceea ce privește deprinderea meșteșugului artistic. Studenții și masteranzii participanți la ateliere vor analiza tehnicile de pictură și le vor experimenta într-un mod personal.

Grupele de lucru vor fi coordonate de profesori de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța: prof. univ. dr. Florin Stoiciu, conf. univ. dr. Ovidiu Felipov, conf. univ. dr. Sînziana Romanescu, conf. univ. dr. Lelia Pîrvan-Rus, lect. univ. dr. Cristina Gelan-Olaru, lect. univ. dr. Alexandru Șerbănescu, lect. univ. dr. Răzvan Dragoș, asist. univ. drd. Claudiu Argeșanu și de la UNArte București: lect. univ. dr. Silvia Stoica și lect. univ. dr. Elena Scutaru.

Joi, 23 mai 2024, începând cu ora 12.00, va avea loc festivitatea de încheiere a proiectului Redescoperind Muzeul de Artă. În cadrul festivității va fi susținut Concertul Instrumental-Coral „Jazz în lumina Ecranului: coloane sonore muzicale de film și tangouri argentiniene”, coordonat de lect. univ. dr. Andreea Bratu și lect. univ. dr. Mirela Voicu, cadre didactice la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Din program fac parte: Irving Gordon, The Unforgettable; Earl Wild / George Gershwin, Embraceable you; Henry Mancini, Pink Panther; Astor Piazzolla, Oblivion și Libertango; Alan Menkel, The Beauty and the Beast; Hans Zimmer, The Pirates of the Caribbean. Protagoniștii concertului sunt studenți la Facultatea de Arte, Specializarea Muzică, de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. Vor concerta: Cristian Nicolae Mangoianu (anul 3) – vioară;  Ștefan Mihnea Năstase (anul 3) – pian; Radu Alexandru Paraschiv (anul 3) – acordeon; Gabriel Dudescu (anul 3) – saxofon; George Valentin Radu (anul 1) – percuție, alături de lect. univ. dr. Andreea Bratu, la pian.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.