9 mai – 8 iunie
Mi – Sâ, 17:00 – 21:00

… un posibil răspuns este contaminarea. Suntem contaminați de întâlnirile pe care le avem; ele ne schimbă pe măsură ce facem loc pentru altele. Cum contaminarea schimbă proiectele creatoare de lumi, lumi reciproce – și direcții noi – pot apărea. Fiecare poartă cu sine povestea unor contaminări; puritatea nu este o opțiune. („Mushroom at the End of the World”, Anna Lowenhaupt Tsing)

Privind expozițiile de artă contemporană din ultimii ani, găsim adesea cercetări în jurul multitudinii fenomenelor și modurilor în care suntem invitate să înțelegem lumea, părți din ea, ce ne e accesibil și ce putem cuprinde fiecare dintre noi. Pe de altă parte, având o preocupare recentă în descoperirea subiectului pentru expoziția aceasta, am mers dincolo de discursul artistic și am regăsit lecturi care mă invitau să descopăr acest context larg – Pământul, ecosistemul, natura, mediul înconjurător – în sens evolutiv, dar profund interconectat pe care le-am luat ca fundal pentru conturarea intenției curatoriale și a selecției lucrărilor. Expoziția se dorește a fi o schiță de propuneri, o hartă mentală pe care fiecare ne așezăm propriile perspective alături de cele propuse de artiste și artiști.

Cărți precum: „Living Planet. The Web of Life on Earth” (David Attenborough) sau „Otherlands. A World in the Making” (Thomas Halliday) – vorbesc despre o ciclicitate, ca ceva care există dintotdeauna, cu o anumită frecvență nedefinită cronologic) a momentelor în care aproape(!) întreaga planetă suferă și pierde specii pentru totdeauna și apoi reface/generează altele. În acest context, descrierile aparțin unor lumi pe care nu le putem cunoaște imediat, ci prin intermediul urmelor pe care le-au lăsat. Proiectul „A Bestiary of the Anthropocene” (ed. Nicolas Nova & DISNOVATION .ORG) pe de altă parte, imaginează un bestiar viitor, pornit din contemporaneitate, fosile lăsate în urma oamenilor (plastiglomerate, antena tree, radioactive mushrooms).

Purity is not an option e o schemă de lucru, de identificare a unor posibile teme așa cum fiecare artist și artistă ni le propun. Am ales să aducem împreună teme diverse – unele profund ancorate într-o realitate prezentă, altele într-un context natural, biologic, altele care se uită spre imaginar și fantastic, ori realități alternative. Halliday spune despre comunitate (în contextul naturii) că e „recensământul organismelor, de la microbi la arbori și la erbivori giganți – este o asociere temporară a unor lucruri vii care depinde de istoria evoluționistă, climă, geografie și întâmplare”. Independent, fiecare are propriile nevoi și ritmuri, însă împreună, ele devin dependente de contextul celeilalte, construiesc o narațiune și istorie comună. Puse împreună, îmi doresc ca lucrările să devină o comunitate organică, nefinită, de la spațiul ideilor înapoi la organicitatea naturii, contaminându-se în harta mentală propusă spre vizitare.

Alexandra Boaru
Ștefan Câlția
Mădălina Dan
Luca Florian
Gwen
Nicu Ilfoveanu
Hortensia Mi Kafchin
Olivia Mihălțianu
Dan Perjovschi
Gheandie Popescu
Miruna Radovici
Flaviu Rogojan
Mark Verlan
Vitaly Yankovy

Fundația Globalworth susține Galeria Posibilă într-o nouă colaborare menită să sprijine și să promoveze arta locală și publicațiile artistice. Prin sprijinul oferită de Fundația Globalworth, Galeria Posibilă va putea susține întreaga sa activitate editorială pentru anul în curs, inclusiv publicațiile anuale și alte proiecte editoriale. Această colaborare marchează un pas important în încurajarea și dezvoltarea scenei artistice locale, consolidând angajamentul ambelor entități în promovarea unei culturi artistice echitabile și durabile.

Expoziția “Purity is not an option” face parte din programul multianual, Intertwined Relationships. Contaminated Exchange, co-finanțat de Administrația Culturală a Fondului Național.