Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității
Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România “Wilhelm Filderman”
Gazdă: Cosmin Nasui, istoric de artă
– Raportarea României la alteritate, la evrei
– Raportarea României la ideea de regiune, regionalism
Pentru ambele, Iașul servește ca un bun studiu de caz. Fosta capitală a Moldovei a suscitat, după unirea de la 1859, cele mai multe discuții despre regionalism și centralizare. În discursul regionalist, Iașul părea un oraș decăzut după unire, din cauza centralismului.
Începând cu mijlocul secolului 19, populația evreiască a ocupat o pondere importantă în populația orașului. În discursul naționalist, Iașul părea un oraș decăzut din cauza evreilor.
Tema amenințării separatiste (suscitată de revolta anticentralistă a ieșenilor, din aprilie 1866)
Tema amenințării evreiești și proiectul „românizării” Iașului și a orașelor în general
* O discuție separată despre victimele Holocaustului pe baza legendelor fotografiilor din albume și cărți
Universalizarea victimelor
Proletarizarea victimelor
Românizarea victimelor
„Narațiuni ale națiunii” abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.
Proiectul prezintă și explorează conceptual și documentar modalitățile în care au fost alcătuite narațiunile literare, vizuale și muzicale ale națiunii române, prin reprezentările artiștilor vizuali, conceptelor muzeografice și muzicienilor, printr-o abordare ușor de asimilat și atrăgătoare.
Materialul face parte din în cadrul proiectului „Narațiuni literare, vizuale și muzicale ale națiunii”, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024.
Producător: PostModernism Museum
Parteneri: Modernism.ro, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Fundația The Institute, Asociația Lume Bună, Radio România Cultural, Radio România Internațional
Mai multe detalii aici www.postmodernism.ro/naratiuni-ale-natiunii
Recent Comments