DIALOG ÎN OGLINDĂMĂȘTI TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI /

MĂȘTI TRADIȚIONALE AFRICANE

Expoziție deschisă la Muzeul Civilizațiilor Negre din Dakar, Republica Senegal

23 noiembrie – 20 decembrie 2023

Azi, 23 noiembrie 2023, de la ora 19.00 (ora locală), va avea loc vernisajul expoziției Dialog în oglindăMăști tradiționale românești / Măști tradiționale africane, la Muzeul Civilizațiilor Negre din Dakar, Senegal.

Expoziția este realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, iar la deschidere vor participa: Președintele României, Ministrul Culturii și al Patrimoniului Istoric din Republica Senegal, Directorul General al Muzeului Civilizațiilor Negre, Președintele Consiliului de Administrație al Muzeului Civilizațiilor Negre, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Senegal, Managerul Muzeului Național al Țăranului Român, Membri ai Corpului Diplomatic, personalități culturale din Dakar.

Vor lua cuvântul: Domnul Președinte Klaus Werner Iohannis, Domnul ministru Aliou Sow și dr. Virgil Ștefan Nițulescu, managerul Muzeului.

Pentru a arăta bogăția și varietatea măștilor din România, echipa Muzeului Național al Țăranului Român a ales două tipuri de piese: pe de o parte, măști tradiționale realizate recent de artizani din principalele regiuni ale României în care sunt încă purtate, și pe de altă parte, fotografii vechi de arhivă, precum și fotografii realizate în epoca contemporană de domnul Nicu Mihali, care prezintă obiceiurile cu măști.

Cele 41 de măști românești din expoziție sunt realizate de artizani din principalele regiuni în care se păstrează obiceiul. Aceștia perpetuează meșteșugurile moștenite din generațiile trecute, inovând și modernizând constant masca ca formă de expresie artistică și rituală.

Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Civilizațiilor Negre din Dakar până în 20 decembrie 2023.